Sıçanlarda curcuminin subaraknoid kanamaya bağlı oluşan vazospazma etkisinin ve bunun mekanizmalarının incelenmesi
Effects of curcumin and its mechanism for vasospasm following subarachnoid hemorrhage in rats
- Tez No: 347813
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SULTAN KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Nöroşirürji, Pharmacy and Pharmacology, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Curcumin, Nikorandil, Nimodipin, Sildenafil, Subaraknoid Kanama, Vazospazm, Curcumin, Nicorandil, Nimodipine, Sildenafil citrate, subarachnoid hemorrhage, vasospasm
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Subaraknoid kanama sonrası vazospazm gelişimi, başarılı tedavi yöntemlerine rağmen intrakranial anevrizmalı hastalarda morbidite ve mortaliteyi belirleyen en önemli komplikasyondur. Günümüze kadar yapılan deneysel ve klinik çalışmalara rağmen vazospazm patogenezi net olarak anlaşılamamış bir durumdur. Çalışmamızda amaç antioksidan etkinliği bilinen ve birçok hastalık tedavisinde güncel kullanımı olan curcuminin vazospazm üzerindeki etkilerini saptamaktır. Bu çalışmada ağırlıkları 200 ile 250 gram arası 64 adet erişkin Sprague dawley cinsi dişi sıçan kullanılarak 8 adet grup oluşturuldu. Her birinde sekiz sıçan bulunan gruplar; cerrahi işlem uygulanmayan kontrol grubu (Grup 1), Subaraknoid Kanama (SAK) oluşturulan fakat medikal tedavi uygulanmayan grup (Grup 2), SAK + nimodipin grubu (Grup 3), SAK + nikorandil grubu (Grup 4), SAK + Sildenafil grubu (Grup 5), SAK + curcumin 150 mg/kg grubu (Grup 6), SAK + curcumin 300 mg/kg grubu (Grup 7) ve SAK + curcumin 600 mg/kg grubu (Grup 8) olmak üzere oluşturuldu. Grup 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve Grup 8?deki sıçanlar genel anestezi baş fleksiyona getirilerek oksipito-atlantal mesafeden ponksiyon yapılarak subaraknoid mesafeye ulaşıldı ve kalpten alınan kan steril şartlarda mesafeye verildi. Tedavi sonrası birinci saatte sıçanların kalbinden 2 cc kan alındı. Sonrasında sıçanlara tekrar supin pozisyon verildi ve sıçanlara bilateral kraniektomi yapıldı. Serebrum, serebellum ve beyin sapı total olarak anatomik bütünlügü korunacak sekilde çıkarıldı. Alınan örneklerden apoptotik hücre sayısı, sitokin düzeyleri (IL-1ß, IL-6 ve TNF?) ve baziller arter çapları ölçüldü. Histopatolojik incelemelerinde Curcumin 300mg/kg kullanıldığında serebral vazodilatasyon yaptığı ve apoptozu önlediği saptanmıştır. IL-1ß ve TNF? yı azaltırken, IL-6 yı etkilememiştir. Curcuminin bu etkileri, Nimodipin, Nikorandil ve Sildenafil ile karşılaştırıldığında benzer sonuçlar eldeedilmiştir. Ancak sildenafil apopitozu önlememiştir. Bu nedenle, Curcumini genel olarak değerlendirdiğimizde; tüm sonuçlar açısından Nikorandil ve Nimodipinle benzer sonuçlar göstermesi bize iyon kanalları aracılı etki yapabileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak; Curcuminin beyin damarlarında vazodilatatör etkilerinden dolayı SAK a bağlı vazospazm tedavisinde etkili bir ilaç olabileceği, yapılacak olan yeni çalışmalar ile güncel ilaç uygulamaları arasına girebileceğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Cerebral vasospasm following subarachnoid hemorrhage (SAH) is the most important complication which effects mortality and morbidity of patients with intracranial aneurysm although effective treatment. Today, the mechanisms of vasospasm is not understood in spite of experimetal and clinical researches. The aim of our study to investigate the effect of curcumin which used in medical treatment of some illness and known antioxidant drug on vasospasm following SAH. In this study, 200-250 gr weight and 64 rats were divided into 8 groups. Group 1, control group having no SAH; Group 2, having no treatment after SAH; Group 3, treatment with nimodipin after SAH; Group 4, treatment with nicorandil after SAH; Group 5, treatment with sildenafil sitrat after SAH; Group 6, treatment with curcumin 150 mg/kg after SAH; Group 7, treatment with curcumin 300 mg/kg after SAH, Group 8, treatment with curcumin 600 mg/kg after SAH. The experimental SAH was induced by injection of autologous blood taken from hearth into the cisterna magna to groups 2,3,4,5,6,7. After medical treatment, in the 1. hour, take blood for quantified the levels of TNF?, IL1ß and IL6. Than, cerebrum and cerebellum excised totaly with craniectomy. Basilar artery lümen diameter and apoptotic cell count performed with tissue samples. Histopathological findings showed that, in sufficent dose, curcumin dilated basilar artery beside antioxidant effect. Because of these properties, curcumin can be used for treatment of vasospasm as a new medical drug.