Kronik böbrek hastalığı olan çocuklarda hepsidin ile anemive kemik mineral metabolizması arasındaki ilişki
.
  1. Tez No: 347823
  2. Yazar: OSMAN YEŞİLBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURDAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, FGF-23, hepsidin, kronik böbrek hastalığı, PTH, Anemia, FGF-23, hepcidin, chronic kidney disease, PTH
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve Amaç: Özellikle ileri evre kronik böbrek hastalığında (KBH) tedaviye dirençli anemi önemli bir morbidite ve mortalite sebebidir. Bu hasta grubunda rekombinant eritropoetin (Epo)? in yaygın kullanımına rağmen çoğu hastada hedeflenen hemoglobin düzeylerine ulaşılamamaktadır. Bunun önemli bir sebebi kronik inflamasyon ve artmış hepsidin düzeyine bağlı olarak gelişen fonksiyonel demir eksikliğidir. Son yıllarda artmış parathormon (PTH) ve fosfor düzeyleri ile vitamin D eksikliğinin de inflamasyonu artırarak anemiye katkıda bulunduğu ileri sürülmüştür. Bu nedenle çalışmamızda, prediyaliz erken evre pediatrik KBH hastalarında hepsidin ile anemi ve kemik mineral metabolizması parametreleri arasındaki ilişkiyi inceledik. Hastalar ve Yöntem: Çalışmamız 5-18 yaşlarında evre 2-4 KBH olan 35 hasta ile benzer yaş ve cinsiyette, herhangi bir akut ve kronik hastalığı olmayan 35 sağlıklı çocukta yapıldı. Hasta ve kontrol grubunda kan üre azotu (BUN), kreatinin, ürik asit, C-reaktif protein (CRP), interleukin-6 (IL-6), tam kan sayımı, demir, total demir bağlama kapasitesi (TDBK), ferritin, retikülosit, kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz, PTH, 25(OH)D, 1,25(OH)2D, fibroblast growth factor-23 (FGF-23) ve hepsidin çalışıldı. Sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Kronik böbrek hastalığı olan çocuklarda hemoglobin, hematokrit, TDBK ve kalsiyum kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü (p0.05). Hepsidin ile anemi parametreleri, FGF-23, fosfor, PTH ve 25(OH)D düzeyleri arasında anlamlı ilişki gözlenmedi (p>0.05), 1,25(OH)2D düzeyleri ile pozitif korelasyon saptandı (p=0.013). İnflamasyon belirteçlerinden IL-6 ile hepsidin arasında pozitif korelasyon gözlendi (p=0.02). Hepsidin ile ürik asit ve CRP arasında ise anlamlı ilişki bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Prediyaliz erken evre KBH? lı çocuklarda akut veya kronik inflamatuar bir süreç eşlik etmiyorsa hepsidin düzeyleri artmamaktadır. Kronik böbrek hastalığının kendisinin neden olduğu inflamasyonun hepsidin düzeyleri üzerine etkisi gözlenmedi. Kronik böbrek hastalığı olan çocuklarda yeterli demir tedavisi ve aneminin kontrol altında tutulmasının hepsidin artışını engellediği düşünüldü. Ayrıca yeterli aktif D vitamini ve serum fosforunun kontrol altında tutulması PTH artışını, FGF-23 düzeylerini ve inflamasyonu sınırlayarak hepsidinin normal düzeylerde kalmasına etkili olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Anemia is a common clinical problem in patients with chronic kidney disease (CKD) and is associated with increased morbidity and mortality. Chronic kidney disease associated anemia can be resistant to erythropoietin (EPO) mostly due to functional iron deficiency secondary to result of non-infective causes of inflammation and increased serum hepcidin levels. In addition, it is suggested that high parathyroid hormone (PTH) and phosphate levels and vitamin D deficiency can participate chronic inflammation which consequently lead to anemia. In this study, we aimed to evaluate the association between hepcidin and CKDassociated anemia and bone mineral metabolism in non-dialysis pediatric patients with CKD. Patients and Methods: A total of 35 patients aged 5-18 years with stage 2-4 CKD and 35 age and sex matched healthy subjects were enrolled into the study. Blood urea nitrogen (BUN), serum creatinine, uric acid, C-reactive protein (CRP), interleukin-6 (IL-6), complete blood count, total iron-binding capacity (TIBC), transferrin saturation (TSAT), serum iron, ferritin, reticulocyte, calcium, phosphorus, alkaline phosphatase, PTH, 25(OH)D, 1,25(OH)2D, fibroblast growth factor-23 (FGF-23) and the serum levels of hepsidin were determined in both case and control groups and the results were compared statistically. Results: In CKD group, hemoglobin, hematocrit and TIBC were significantly lower than those in the control group (p0.05). No correlation was demonstrated between serum hepcidin and anemia parameters, serum FGF-23, phosphorus, PTH, and 25(OH)D levels (p>0.05). Serum hepsidin levels were significantly correlated with 1,25(OH)2D and IL-6 levels (p=0.013 and p=0.02 respectively). However, there was no correlation between hepcidin, uric acid and CRP levels (p>0.05). Conclusion: The serum hepcidin levels are not elevated in non-dialysis pediatric patients with CKD when there is no evidence of acute or chronic inflammation. It is suggested that inflammation of CKD does not affect serum hepcidin levels. It is also suggested that elevation of serum hepcidin levels may be inhibited by effective treatment of anemia with iron supplements and EPO, and secondary hyperparathyroidism with phosphate binders and active form of vitamin D which serum control serum PTH, FGF-23 levels and inflammation to some extent.