Ankilozan spondilit te kan mikro-rna düzeylerinin araştırılması ve hastalık aktivitesi ile fonksiyonel kapasite arasındaki ilişkisi
The investigation of blood micro-rna levels in ankylosing spondylitis and the relationship between disease activity and functional capacity
- Tez No: 347843
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BİÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, BASDAI, Mikro RNA, miRNA-16-5p, miRNA-205-5p, Ankylosing Spondylitis, BASDAI, Mikro RNA, miRNA-16-5p, miRNA-205-5p
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Ankilozan spondilit (AS), HLA-B27 ile güçlü ilişkisi olan, aksiyel ve periferik eklemleri ve yumuşak dokuyu etkileyebilen kronik inflamatuar bir hastalıktır. AS immünogenetiğinin aydınlatılmasında birçok gelişme olmasına rağmen, hastalığın etiyolojisi henüz tam olarak ortaya konamamıştır. Mikro RNA' lar (miRNA), apoptozis, hücre farklılaşması, hücre döngüsü ve bağışıklık fonksiyonları gibi hücresel süreçleri düzenleyen, kodlamayan RNA molekülleridir. miRNA? ların anormal ekspresyonları (upregülasyonu veya downregülasyonu), kanser, kalp-damar bozuklukları, şizofreni, kas-iskelet bozuklukları, akciğer hastalıkları, gelişim bozuklukları ve romatolojik hastalıklar gibi çeşitli hastalıkların gelişimine yol açabilir. Yapılan bazı çalışmalarda, romatizmal hastalıklarla miRNA arasında bir ilişki olduğu kanıtlanmıştır. Ancak, literatürde AS ile miRNA ilişkisini ortaya koyan çok az sayıda çalışma vardır. Bu çalışmadaki amacımız, AS hastalarında bazı kan miRNA düzeylerini belirlemek ve hastalık patogenezindeki potansiyel etkilerini ortaya çıkarmaktır. Ayrıca, çalışmamızda kan miRNA düzeyleri ile hastalık aktivitesi ve fonksiyonel kapasite arasındaki korelasyonlar da araştırılmıştır. Çalışmamıza Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Polikliniğine başvuran, Modifiye New-York veya The Assesment of Spondyloarthritis International Society (ASAS) tanı kriterlerini karşılayan 50 Ankilozan Spondilit tanılı hasta (hasta grubu) ile yaş ve cinsiyete uygun olarak eşlendirilen 42 sağlıklı gönüllü (kontrol grubu) toplam 92 olgu dahil edildi. Olgulara ait demografik özellikler kaydedildi. Hastaların kas-iskelet sistemi muayenesi tamamlandıktan sonra sırasıyla hastalık aktivitesini değerlendirmek için Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAI), fonksiyonel kapasiteyi ortaya koymak amacıyla ise Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeks (BASFI) ve Bath Ankilozan Spondilit Metroloji İndeksi (BASMI) skorları hesaplandı. miRNA? nın analizleri için tüm olgulardan kan örnekleri alındı ve ölçümler Yüksek Kapasiteli Real-Time Polymerase Chain Reaction (PCR) yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. İstatistiksel analizler sadece kan örneklerinde en fazla eksprese olan 19 miRNA için yapıldı. Çalışmamızda hasta grubu ile kontrol grubu arasında kan miRNA ekspresyonları açısından anlamlı bir ilişki bulunmadı. Kan miRNA-16-5p, miRNA-451a, miRNA-320a, miRNA-126-3p, miRNA-17-5p, miRNA-146a-5p ve miRNA-223-3p ekspresyonunun hasta grubunda daha az olduğu saptandı. miR-194-5p? nin periferik başlangıçlı olan AS hastalarında daha fazla eksprese olduğu görüldü (p=0.016). Hasta grubunda BASDAI (p=0.046, r=0.283) ve BASFI (p=0.027, r=0.313) skorları ile kan miRNA-205-5p ekspresyonu arasında pozitif korelasyon olduğu saptandı. Sonuç olarak çalışmamızın bulguları AS hastalığı ile kan miRNA ekspresyonu arasında herhangi bir ilişkinin olmadığını ortaya koymaktadır. Ancak sonuçlarımız kan miRNA-205-5p ekspresyonunun AS hastalarında hastalık aktivitesi ve fonksiyonel kapasite yönünden bir rol oynayabileceğini göstermektedir. AS ile miRNA? lar arasında olası bir ilişkinin ortaya konması için daha ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ankylosing Spondylitis (AS) is a chronic inflammatory disease that is in strong correlation with HLA B27, which may affect axiel and peripheral joints, and the soft tissue. Although there are several advancements in the clarification of the immunogenetics of AS, the etiology of the disease has not been fully elucidated. Micro RNAs (miRNAs) are non-coding RNA molecules that regulate cellular processes, such as apoptosis, cell differentiation, cellular cycles and immunological functions. Abnormal expressions of miRNAs (upregulation or downregulation) may lead to the developement of various disorders, like cancer, cardiovascular diseases, schizophrenia, musculoskeletal disorders, pulmonary diseases, developmental disorders and rheumatological diseases. The relationship between rheumatological disorders and miRNAs has been proven in some of the studies. However, there are limited numbers of studies that reveal the correlation of AS and miRNAs in the literature. Our objective of this study is to determine some of the blood miRNA levels, and to detect its potential effects on the disease pathogenesis in patients with AS. Furthermore, the correlations between blood miRNA levels and disease activity, and functional capacity have been also investigated. Fifty patients (patient group), having fullfilled the modified New-York and The Assesment of Spondyloarthritis International Society (ASAS) criteria for AS, who have applied to the outpatient clinic of the Physical Medicine and Rehabilitation of Mersin University, School of Medicine and age and sex matched 42 healty volunteers (control group), with a total of 92 subjects have been enrolled in the study. Demographical characteristics of the subjects have been recorded. After the musculoskeletal examination of the patients have been completed, the Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI) score for the evaluation of the disease activity and the Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI) and the Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index (BASMI) scores for the evaluaion of the functional capacity have been calculated, respectively. Blood samples were taken from all subjects for the miRNA analysis and measurements were carried out by using high capacity real-time Polymerase Chain Reaction (PCR) method. Satistical analysis were performed for only 19 miRNAs, expressed in blood samples at most. No significant relationship has been found between the patient and the control group in terms of blood miRNA expressions in our study. Blood expressions of miRNA-16-5p, miRNA-451a, miRNA-320a, miRNA-126-3p, miRNA-17-5p, miRNA-146a-5p ve miRNA-223-3p were found to be in low levels in patients group. The higher expression of miRNA-194-5p has been detected in those AS patiens having peripheral onset (p=0.016). Positive correlations between BASDAI (p=0.046, r=0.283) and BASFI (p=0.027, r=0.313) scores with the expression of miRNA-205-5p have been found in patient group. In conclusion, the results of our study has revealed that there was no any relationship between AS and the blood expression of miRNA levels. However, our results indicate that the blood expression of miRNA-205-5p may play a role in terms of the disease activity and the functional capacity in AS patients. Further investigations have been essential to reveal the possible relationship between AS and miRNAs.