Tinea pedisli hastalarda regulatuvar T hücre düzeyi
The levels of regulatory T cell in patients with tinea pedis
- Tez No: 347845
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜLÇİN ESKANDARİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: CD4+ T lenfosit, İnflamasyon, Tinea Pedis, Treg, CD4+ T lymphocyte, Inflammation, Tinea Pedis, Treg
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Tinea pedis, ayağın dermatofitler tarafından oluşturulan kronik fungal enfeksiyonudur. Hücresel immun yanıt, özellikle CD4+T lenfosit yanıtı ile dermatofitlere karşı gelişen konak savunmasında etkin rol oynamaktadır. Regulatuvar T hücreleri ise antiinflamatuvar etkisiyle patolojik doku yıkımını azaltmakta, immün yanıtı suprese ettiği için de enfeksiyonun kronikleşmesine sebep olmaktadır. Dermatofit enfeksiyonlarında bu hücrelerin rolü ile ilgili sınırlı sayıda çalışma vardır. Bu çalışmada Regulatuvar T hücrelerin Tinea pedisteki rolünü belirlemeyi amaçladık. Bu çalışmaya Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi Dermatoloji Polikliniğine başvuran tinea pedis tanısı almış 53?ü ayak parmak arası ve ayak tabanı, 12?si vezikülobülloz tip olmak üzere toplam 65 hasta ve 65 sağlıklı birey kontrol grubu olarak dahil edildi. Kontrol ve hasta gruplarında periferik kanda akım sitometri yöntemiyle CD4+T hücre yüzdeleri, CD4+CD25+FoxP3+ (Treg) hücre yüzdeleri ve absolut sayı/µL düzeyleri hesaplandı. Çalışmamızda hasta grubu CD4+%, CD4+CD25+FoxP3+%, CD4+CD25+FoxP3+ absolut sayı/µL değerlerinin kontrol grubu değerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı düşük olduğu bulundu. Ayak Parmak arası/Ayak Tabanı, Vezikülobülloz ve kontrol gruplarını karşılaştırdığımızda ise CD4+% değerleri bakımından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmazken, CD4+CD25+FoxP3+%, CD4+CD25+FoxP3+ absolut sayı/µL değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulundu. Bu farkılılığın Ayak Parmak arası/Ayak Tabanı hasta grubu değerlerinin kontrol ve Vezikülobülloz hasta grubuna göre düşük olmasından kaynaklandığı bulundu. Sonuç olarak regulatuvar T hücre değerlerinin Ayak Parmak arası/Ayak Tabanı hasta grubunda düşük olmasının bu klinik formdaki yetersiz inflamatuvar yanıtla ilişkili olabileceği düşünüldü. Hasta grubundaki düşük CD4+% değerlerinin enfeksiyona karşı konak yanıtının yetersiz kalarak enfeksiyonun kronikleşmesine katkıda bulunduğunu, ayrıca Ayak Parmak arası/Ayak Tabanı hasta grubu düşük Treg değerlerinin düşük CD4+% değerleriyle de ilişkili olabileceğini düşünmekteyiz
Özet (Çeviri)
Tinea pedis known as Athlete's foot is a chronic fungal infection of the foot by dermatophytes. Cellular immune response, especially CD4+T lymphocyte response developed against dermatophytes plays active role in host defense. Regulatory T cells reduces pathological tissue destruction caused by inflammation by blocking the development of inflammatory reaction. So, they causes to the chronicity of infection because of the suppression of immune responses. There are limited investigations about the role of Treg cells on dermatophyte infections. The purpose of this study is to show the role of Treg cells on tinea pedis. The patients who admitted to dermatology clinic of the Mersin University School of Health Research and Application Center Hospital and diagnosed as tinea pedis were included to the study. We studied 65 healty controls and 65 patients with tinea pedis who had not any systemic diseases. 65 patients with tinea pedis were divided into interdigital (53) and vesiculobullous type (12). CD4+ T cell percentages and CD4+CD25+FoxP3+ cell percentages and absolute number/µL were eveluated in control and patient groups. In our study, it is found that CD4+%, CD4+CD25+FoxP3+%, absolute number/µL of CD4+CD25+FoxP3+ were statistically lower in patient group than in control group. When compared to interdigital, vesiculobullous and control group, it is found that no significant difference between groups with regard to CD4+% values. We found that significant difference between interdigital, VB and control group in terms of CD4+CD25+FoxP3+% and absolute number/µL of CD4+CD25+FoxP3+ this significant difference derived from low levels of interdigital group. In conclusion, we thought that low values of Treg cells in interdigital group were associated with poor inflammatory response in this clinical form. The low values of CD4+% in patient group may be related with poor response of host against infection and result in chronicity of the infection. Additionally, we suppose that the low Treg values in interdigital group may be associated with low CD4+% values.