ST yükselmeli miyokart infarktüslü hastalarda kan adiponektin düzeyi
Blood adiponectin levels ın patients with ST elevation myocardial infarction
  1. Tez No: 347860
  2. Yazar: FEYZA CESUR ÇALIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NECDET AKKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Adiponektin, ST Elevasyonlu Miyokart infarktüsü, Koroner Kalp Hastalığı, Adiponectin, ST elevation myocardial infarction, Coronary Heart Disease
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Tüm dünyada önde gelen mortalite ve morbidite sebebi olan koroner kalp hastalığı (KKH) için geleneksel risk faktörleri ile açıklanamayan belirli bir oranda hasta vardır. Dolayısıyla bu hastalık için yeni risk faktörleri arayışı sürmektedir. Plazma adiponektin düşüklüğünün artmış KKH ve daha spesifik olarak akut miyokart infarktüsü (AMİ) riski ile ilişkili olduğunu ileri süren çalışmalar vardır. Fakat aynı zamanda zıt sonuçları olan çalışmalar da vardır. ST yükselmeli miyokart infarktüsü (STYMİ) olan ve göğüs ağrısı başlangıcından itibaren 12 saat içinde koroner anjiografi uygulanmış 44 hastada (STYMİ grubu) plazma adiponektin seviyeleri ölçüldü ve 44 hastadan oluşan kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Adiponektin düzeyi STYMİ grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu (0,872±0,208'e karşın 2,299±1,874, p < 0,0001). Logistik regresyon analizi sonucunda düşük plazma adiponektin düzeyinin STYMİ için bağımsız bir risk faktörü olduğu ortaya çıktı (Odds oranı (OR)= 0,023; %95 güvenlik aralığı: 0,003 - 0,203, p=0,001). STYMİ grubunun anterior, lateral ve inferior miyokart infarktüsü ve tek damar çok damar hastalığı alt-grupları arasında adiponektin seviyesinde anlamlı bir fark yoktu. Adiponektin seviyesi ile Killip-Kimball skoru ve Gensini skoru arasında yapılan korelasyon analizlerinde ise anlamlı bir sonuç bulunmazken, zirve plazma troponin I seviyeleri arasında negatif yönde orta derecede anlamlı bir korelasyon bulundu (r= -0,30; p=0,045). Sonuç olarak bulgularımız, plazma adiponektin düşüklüğünün AMİ için bir risk faktörü olduğu görüşünü desteklemektedir. Ayrıca adiponektinin, zirve troponin seviyesi ile anlamlı bir negatif korelasyon göstermesi düşüklüğünün derecesinin infarktüsün şiddeti ile bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Coronary Heart Disease (CHD) is the leading cause of death world-wide, and there are a number of patients who present with this disease without any of its traditional risk factors. Accordingly, investigations to identify new risk factors are going on. There are studies suggesting that low plasma levels of adiponectin are associated with increased risk of CHD and specifically acute myocardial infarction (AMI). However, there are also studies with contradictory results. In 44 consutive patients with acute ST elevation myocardial infarction (STEMI) who underwent coronary angiography within 12 hours after onset of chest pain (STEMI group) plasma adiponectin levels were measured and compared with 44 patients in control group. Adiponectin level was significantly lower in STEMI group compared with controls (0,872±0,208 vs 2,299±1,874, p < 0,0001). Multivariable logistic regression analysis revealed that a low level adiponectin was an independent predictor of STEMI (Odds ratio [OR]= 0,023; confidence intervals: 0,003 - 0,203, p=0,001). Adiponectin level was not significantly different among anterior MI, lateral Ml, and inferior MI sub-groups and between single-vessel and multi-vessels subgroups of STEMI group. A moderate negative correlation was detected between adiponectin and peak troponin I levels( r= -0,30; p=0,045) whereas the correlation analyses between adiponectin levels and Killip-Kimball score and Gensini score were not significant. In conclusion, our results are consistent with the notion that a decreased plasma adiponectin level is a risk factor for AMI. In addition, our finding that adiponectin level is significantly and negatively correlated with peak troponin I levels suggesting that the degree of the decrease in adiponectin level may be associated with the severity of AMI.