Down sendromu taramasında kullanılan biyokimyasal belirteçlerin olumsuz gebelik sonuçlarını öngörmede yeri
Prediction of adverse pregnancy outcomes with biochemical markers used in down syndrome screening
  1. Tez No: 347875
  2. Yazar: ASLIHAN YAZICIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ÖZYÜNCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: maternal serum belirteci, olumsuz gebelik sonucu, gebelik, Down sendromu taraması, trizomi 21, maternal serum marker, adverse pregnancy outcome, pregnancy, Down syndrome screening, trisomy 21
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Down sendromu en sık görülen ölümcül olmayan trizomidir. Çalışmamızda Down sendromu taramasında kullanılan birinci ve ikinci trimester tarama testlerinde bakılan maternal serum belirteçleri ile gebeliğin hipertansif komplikasyonları, plasenta ile ilişkili komplikasyonlar, erken membran rüptürü, gebeliğin diyabetik komplikasyonları ve preterm doğum gibi belirli önemli olumsuz gebelik sonuçları arasındaki ilişkiyi tespit etmek amaçlanmıştır. 1 Ocak 2002 ile 31 Aralık 2012 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Polikliniği?nde rutin gebelik takibi kapsamında Down sendromu tarama testi yapılmış ve hastanemizde doğumu gerçekleştirilmiş hastalar alınmıştır. Kriterleri karşılayan 8394 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 2804?üne (%33,4) birinci trimester, 5590?ına (%66,6) ise ikinci trimester Down sendromu tarama testi yapılmıştır. Birinci trimester Down sendromu tarama testi yapılan hastaların ortalama yaşı 30,51±4,94, ortalama gebelik sayıları 2,06±1,31, ortalama doğum haftaları 37,81±2,12 hafta ve ortalama doğum ağırlığı 3198,61±570,64 gr iken; ikinci trimester Down sendromu tarama testi yapılan hastaların ortalama yaşı 29,24±5,07, ortalama gebelik sayıları 2,22±1,28, ortalama doğum haftaları 38,04±10,15 hafta ve ortalama doğum ağırlığı 3172,40±578,45 gr idi. Preterm doğum hem birinci trimester (%10,3) hem de ikinci trimester tarama testi grubunda (%12,5) en sık karşılaşılan komplikasyon olarak tespit edilmiştir. Çalışmamızda, serum belirteçleri ile olumsuz gebelik sonuçları arasında bir ilişki olduğu ancak; belirteçlerin olumsuz gebelik sonuçları için duyarlılık ve özgüllüklerinin düşük olması nedeniyle belirteçlerin olumsuz gebelik sonuçları açısından tarama testi olarak kullanımının uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Down syndrome is the most common form of non-fatal trisomy. Our aim in this study is to investigate the relationship between certain major adverse pregnancy outcomes including pregnancy hypertension, placenta related complications, preterm rupture of membranes, diabetic complications of pregnancy and preterm delivery and the first and second trimester Down syndrome screening markers used in maternal serum screening tests. Patients whose Down syndrome screening tests within the scope of routine pregnancy follow-up and delivery performed at Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic, between 1 January 2002 and 31 December 2012 were enrolled. 8394 patients who met the criteria were included. 2804 of the patients (33.4%) had first trimester, 5590 (66.6%) had second trimester Down syndrome screening test. Mean age of the patients who underwent first-trimester screening test for Down syndrome was 30.51 ± 4.94, mean number of pregnancies was 2.06 ± 1.31, gestational weeks at an average of 37.81 ± 2.12 weeks and mean birth weight was 3198.61 ± 570, 64 g, while in the second trimester Down syndrome screening test group the mean age of the patients was 29.24 ± 5.07, mean number of pregnancies was 2.22 ± 1.28, gestational weeks at an average of 38.04 ± 10.15 weeks and mean birth weight was 3172,40 ± 578.45 g. Preterm birth was identified as the most common complication both in the first trimester (10.3%) and second trimester screening group (12.5%). The study concluded that there is a relationship between serum markers and adverse pregnancy outcomes, however the low levels of sensitivity and specificity of these markers made us to conclude that routine screening of adverse pregnancy outcomes with serum markers is not advisable.