İntrahipokampal kainik asit enjeksiyonu ile oluşturulan temporal lob epilepsi modelinde grup I metabotropik glutamat reseptörlerinin ekspresyonu ve levetirasetamın ekspresyona etkisi.
The expression of group I metabotroptic glutamate receptors and the effect of levetiracetam on it in intrahippocampal kainic acid injection epilepsy model
  1. Tez No: 347876
  2. Yazar: TURAL REHİMLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇAK BİLGİNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyopatoloji, Nöroşirürji, Physiopathology, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: epilepsi, temporal lob epilepsisi, hipokampal skleroz, metabotropik glutamat reseptörleri, levetirasetam, kainik asit, intrahipokampal, epilepsy, temporal lobe epilepsy, hippocampal sclerosis, metabotropik glutamat reseptors, levetiracetam, kainic acit, intrahippocampal
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş: Mezial Temporal Lob Epilepsisi (MTLE) erişkinlerde görülen epilepsinin en sık formudur ve genellikle hipokampal sklerozla seyreder. Temporal Lob Epilepsili hastaların yaklaşık %30?u ilaca dirençlidir. TLE?ye neden olan moleküler mekanizmalar hala bilinmemektedir. Glutamatla oluşan yaygın sinaptik uyarılma sonucu iyonotropik ve metabotropik glutamat reseptörleri ile etkileşim TLE patofizyolojisinde önemli rol oynamaktadır. İn vitro ve in vivo çalışmalarda hippokampal grup I mGluR reseptörlerinin (mGluR 1 ve 5) epileptogenezisdeki rolü gösterilmiştir. Modülatör etkileri bulunan ve beyinde yaygın olarak eksprese edilen grup I mGluR reseptörlerinin epilepsi etyogenezinin daha iyi anlaşılması ve potansiyel tedavi hedefleri olmaları açısından önemli olduğunu düşünülmektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı intrahipokampal kainik asit enjeksiyonu sonrası oluşturulan epilepsi modelinde grup I mGluR ekspresyonunu ve bir antiepileptik olan levetirasetamın ekspresyon üzerine etkilerini incelemektir. Metod: Burr hole açılan (Sham grubu ? grup 1), sadece serum fizyolojik verilen (SF grubu ? grup 2), intrahipokampal kainik asit verilen (KA grubu ? grup 3), intrahipokampal kainik asit + intraperitoneal levetirasetam verilen (KA + Lev grubu ? grup 4) ve dört gruptan oluşan deneyde stereotaksik başlık ve Hamilton iğnesi ile intrahipokampal enjeksiyon (grup 2, grup 3 ve grup 4) yapılmıştır. 2 haftalık latent periyot sonrasında denekler dekapite edilerek bir kısmı immunhistokimyasal çalışma için, diğer grup ise Western Blot çalışması için alınmıştır. Bulgular: İntrahipokampal KA enjeksiyonu sonrasında grup 3 ve grup 4?te histopatolojik olarak hipokampal skleroz oluştuğu görüldü. Histopatolojik olarak hipokampustaki skleroz ağırlıklı olarak CA3?te görülsede CA1?de de kısmen nöron kaybı izlendi. Dentat girus ve CA2?nin korunduğu görüldü. İstatistiksel anlamlılığa ulaşmamakla birlikte kainik asit enjeksiyonu grubunda, enjeksiyonun yapıldığı sağ hipokampusta sol hipokampusa göre hem mGluR1 hem de mGluR5 miktarları görece daha yüksek bulundu. Levetirasetam KA enjekte edilen deneklerde grup I mGluR ekspresyonuna etki göstermedi. Sonuç: Yaptığımız çalışmada intrahipokampal kainik asit enjeksiyonu sonrasında epilepsi modelinin oluştuğu teyit edildi. İmmunhistokimya ve Western Blot çalışmaları sonucu grup I mGluR ekspresyonunda belirgin artış izlenmedi. Levetirasetam grup I mGluR ekspresyonu üzerine etki göstermedi.
Özet (Çeviri)
Introduction: Mesial temporal lobe epilepsy is the most common type of epilepsy in adults and is usually caused by hippocampal sclerosis. Approximately 30% of cases of temporal lobe epilepsy (TLE) are drug resistant. The molecular mechanisms behind TLE are still unknown. The widespread synaptic exitement triggered by glutamate causing interaction between ionotropic and metabotropic glutamate receptors is considered as an important process in the pathophysiology of TLE. Several in vitro and in vivo studies have shown hippocampal group I mGluR receptor?s (mGluR 1 and 5) role in epileptogenesis. Group I mGluR receptors are widely expressed in the brain, have modulating effect and are considered important from etiological perspective as well as potential targets for epilepsy treatment. Aim: The aim of this study is to research the group I mGluR receptor expression as well as the effect of an antiepileptic agent levetiracetam (LEV) on this expression in epilepsy model triggered by intrahippocampal injection of kainic acid. Methods: There were four groups in this study: group 1 burr hole only (Sham), group 2 normal saline injection (NS), group 3 intrahippocampal kainic acid injection (KA), group 4 intrahippocampal kainic acid + intraperitoneal levatiracetam (KA+LEV). Injections were done with Hamilton needle on a stereotactic frame (groups 2, 3 and 4). After 2 weeks of latent period animals were sacrificed by decapitation and were send for either immunohistochemistry or WB analysis. Results: After intrahippocampal KA injection we observed histopathological evidence of hippocampal sclerosis in groups 3 and 4. Histopathologically the hippocampal sclerosis was mostly observed in CA3, although there was a partial neuronal loss in CA1 as well. Dentate gyrus and CA2 were unaffected. Although statistically not significant, in KA groups right hippocampi demonstrated more mGluR1 and mGluR5 expressions. Levatiracetam did not affect the expression of mGluR1 in KA injection group. Conclusion: We observed the development of epilepsy model after the intrahippocampal kainic acid injection. There was no significant increase in group I mGluR expression according to immunohistochemistry and Western blot analysis. Levatiracetam did not affect the expression of group I mGluR.