Deneysel kafa travması modelinde intraventriküler antisens oligonükleotid injeksiyonu ile aquaporin-4'ün baskılanmasının beyin ödemi üzerine etkisi
Aquaporin-4 (aqp4) plays an important role in the regulation of water balance in the brainin this study, inhibition of AqP4 synthesis and decrease in brain edema following intraventricular injection of antisense oligonucleotide after focal cortical contusioninjury in mice are investigated.
- Tez No: 347877
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE MUT AŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: aquaporin-4, beyin ödemi, kafa travması, antisens oligonükleotid, aquaporin-4, brain edema, head trauma, antisense oligonucleotide
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Aquaporin-4 (AQP4) beyin su dengesinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada, farelerde fokal kortikal kontüzyon yaralanma sonrası intraventriküler yolla antisens oligonükleotid injeksiyonu ile AQP4 baskılanması ve beyin ödemini azaltıcı etkisi incelenmiştir. Metot: 12 haftalık, 20-25 gr ağırlığında dişi Swiss albino farelerin pariyetal korteksine kraniektomi sonrası, 70 cm yükseklikten 35 gram künt uçlu ağırlık serbest düşürme metodu ile fokal kortikal kontüzyon modeli oluşturulmuştur. Sham grubunda farelere kraniektomi yapılıp; travma uygulanmamıştır (5 denek). Kontrol grubunda kraniektomi yapıldıktan sonra, intraserebroventriküler (i.s.v.) yolla 2?l Dulbecco's Modified Eagle Medium (DMEM) verilip, hemen sonrasında, kraniektomi yapılmış olan kafa bölgesine ağırlık düşürülmüştür (6 denek). Aquaporin-4 için hazırlanan 2?l DMEM içerisinde çözülmüş 1 nM konsantrasyondaki oligonukleotid antisens i.s.v. yolla travmanın 0. dakikasında ve 4. saatte uygulanmıştır (6'şar adet denek). Tüm deney gruplarında bulunan hayvanlara travmanın 24'üncü saatinde MRG çekilip ardından sakrifiye edilmişlerdir. Farelerin beyin yüzde su miktarı, yaş ve kuru ağırlıkları karşılaştırılması ile hesaplanmıştır. Bulgular: Sham grubunda ortalama beyin su içeriği % 77.75 iken, kontrol travma grubunda bu değer % 79.87 olarak ölçülmüştür. İki grup arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlıdır (p=0.017). Sıfırıncı dakika AQP-4 antisens tedavi grubunda beyin su içeriği %78.81 olarak ölçülmüş olup, kontrol travma grubundan anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p=0.026). Dördüncü saat AQP-4 antisens tedavi grubunda ise beyin su içeriği %79.11 olarak hesaplanmış olup kontrol travma grubu ile aradaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamıştır (p=0.39). MR görüntülemelerinden elde edilen bulgular da sıfırıncı dakika tedavi grubunda ödemin anlamlı şekilde azaldığını göstermiştir. Ancak dördüncü saat tedavi grubundaki MR sonuçları, kontrol travma grubun sonuçları ile kıyaslanınca, anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen veriler, AQP-4 antisens oligonükleotid tedavisinin diffüz travmatik beyin yaralanması sonrası erken dönemde uygulandığında, beyin ödeminde anlamlı azalmaya yol açtığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Aquaporin-4 (AQP4) plays an important role in the regulation of water balance in the brain. In this study, inhibition of AQP4 synthesis and decrease in brain edema following intraventricular injection of antisense oligonucleotide after focal cortical contusion injury in mice are investigated. Methods: 12-week, female Swiss albino mice of 20-25 g weight, were used to create focal cortical contusion model by the weight drop method (35 grams blunt weight, 70 cm height) onto parietal cortex after craniectomy. In the sham group, only craniectomy was performed (no trauma) (5 animals). In the control group, weight was dropped onto parietal cortex immediately after 2?l Dulbecco's Modified Eagle Medium (DMEM) was injected intracerebroventricularly (i.c.v.) following craniectomy (6 animals). 1 nM of aquaporin-4 antisense oligonucleotide was dissolved in 2?l DMEM and injected via intracerebroventricular (i.c.v) route immediately before trauma (minute 0) and at 4 hours after trauma (6 animals per group). All animals underwent MR imaging and were sacrificed at 24 hours after trauma. Percent brain water content was determined using the wet/dry weight method. Results: In the sham group, the average percent brain water content was 77.75%, while it was 79.87% in the control trauma group. The difference between two groups was statistically significant (p=0.017). In the zero-minute AQP-4 antisense therapy group, average brain water content was 78.81% and significantly reduced in comparison to the control trauma group (p=0.026). In the fourth-hour AQP-4 antisense therapy group, the average brain water content was 79.11%, and the difference between this group and the control trauma group was not statistically significant (p=0.39). MR imaging findings also showed significant reduction in brain edema in the zero-minute treatment group. However, the results of the fourth-hour treatment group, when compared with the control trauma group, did not show a significant difference.