Aile sağlığı merkezinde çalışan sağlık personelinin sağlığın geliştirilmesi uygulamalarına ilişkin görüşleri
Opinions of health workers working in family health centers on health promotion practices
  1. Tez No: 347899
  2. Yazar: ESMA KABASAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜMSER KUBLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Hekimliği, Halk Sağlığı, Hemşirelik, Family Medicine, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: aile sağlığı merkezi, sağlığın geliştirilmesi, sağlık personeli, family health center, health promotion, health workers
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırma, aile sağlığı merkezinde çalışan sağlık personelinin sağlığın geliştirilmesi uygulamalarına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara ili Yenimahalle ilçesindeki tüm aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık personelleri oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen soru formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 16.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan sağlık personelinin %47,2?sinin sağlığın geliştirilmesine yönelik eğitim aldıkları belirlenmiştir. Eğitim alan personelin %21,5?i yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünmektedir. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında uygulanmakta olan Ulusal Kontrol Programları hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu ifade edenler %14,7 olarak bulunmuştur. Sağlığı geliştirici uygulamalar içerisinde Ulusal Obeziteyle Mücadele Programı öncelikli program olarak ifade edilmiştir. Sağlığın geliştirilmesinde öncelikli hedef grup olarak okul çağı çocukları ifade edilmiştir. Sağlığın geliştirilmesi kapsamında kendilerine engel faktör yoğunluklu olarak zaman kısıtlılığı gösterilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, birinci basamak sağlık personeline sağlığın geliştirilmesi ve ulusal kontrol programlarına yönelik kapsamlı ve tekrarlı eğitimlerin yapılması, aile sağlığı elemanları içerisinde özellikle hemşirelerin ulusal kontrol programlarında danışmanlık ve eğitici rollerini etkin kullanabilmeleri yönünde aktif ve sorumlu tutulmaları, sağlık personelinin sağlığı geliştirici uygulamalar ve sağlık eğitim becerilerinin kayıt altına alınması gereken bir uygulama haline getirilmesi, eğitim becerilerinin artırılması ve çalışmamızdaki sonuçlar araştırmaya katılanların beyanlarına dayandığı için uygulamaların somut olarak değerlendirebileceği kapsamlı çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research is made definitively to specify the opinions of healthcare personnel working in family health centers on health promotion practices. The healthcare personnel working in all family health centers in Yenimahalle county of city of Ankara constitutes the sampling of the research. The questionnaire developed by the researcher is used as the data collecting tool. The data obtained in the research is analyzed using SPSS 16.0 packaged software. It was identified that %47,2 of the healthcare personnel participating in the research were educated on health promotion and %21,5 of the trained personnel think they have sufficient knowledge. Those who express that they have sufficient knowledge on National Control Programs performed in primary healthcare organizations are identified to be %14,7. National Obesity Fighting Program is stated to have the priority among health promotion practices. School-age children are the top priority target group in health promotion. Time limitation is stated to be the most prominent complication in the aspect of health promotion. In the light of findings of this research, it is recommended to give comprehensive and repetitive trainings to the primary healthcare personnel on health promotion and national control programs, to hold especially nurses among family health personnel active and responsible for taking consultancy and training roles in national control programs, to make the health promotion practices and healthcare training skills of healthcare personnel recorded and to improve the training skills of the personnel, to do comprehensive research in which the practices can be physically evaluated since the results of our research are based on the statements of the participants.