Hamstring kas kısalığının diz eklemi proprioseptif duyusuna etkisi
The effect of hamstring muscle tightness on knee proprioceptive sense
  1. Tez No: 347907
  2. Yazar: SEVAL TAMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Propriyosepsiyon, Germe, Hamstring Kasları, Proprioception, Stretch, Hamstring Muscles
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada hamstring kas kısalığının propriyosepsiyon duyusu üzerine olan etkisi araştırıldı. Çalışmamıza 61 sağlıklı birey katıldı. Hamstring kısalığı olan bireyler rastgele yöntemle iki gruba ayrıldı ve hamstring kısalığı olmayan bireyler 3. gruba dâhil edildi. 1. gruba germe pasif statik germe egzersizleri 6 hafta boyunca, günde 1 kez olmak üzere haftanın 5 günü 30 sn süre ile 6 kez tekrarlanarak uygulandı. 2 ve 3. gruptaki bireylere herhangi bir müdahale olmaksızın sadece değerlendirmeler yapıldı. Bireylerin hamstring kas uzunluğu ölçümü aktif diz ekstansiyon yöntemiyle, propriosepsiyon (aktif eklem pozisyon hissi ve koordinasyon) testleri ise Monitörize Fonksiyonel Squat Sistem aletiyle ilk gün, 3. hafta ve 6. hafta sonunda değerlendirildi. Yapılan değerlendirmelerde 1. grubun aktif diz ekstansiyon değerlerinin 3. ve 6. hafta sonunda diğer gruplara göre anlamlı olarak arttığı görüldü (p0.05). Tüm gruplardaki bireylerin koordinasyon değerlerinde ilk değerlendirmeye oranla 6. haftada anlamlı artma olduğu (p0.005). Bu sonuçlar doğrultusunda hamstring kaslarının kısalığının diz eklemi propriyosepsiyon duyusuna etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Daha önce propriyosepsiyon çalışmalarında değinilmemiş koordinasyon duyusunun tüm gruplarda iyileşme göstermesinin, koordinasyonun kolay öğrenilebilir propriyoseptif bir yetenek olduğu ve propriyoseptif çalışmalar için öncelikle tercih edilmesinin yararlı olabileceği görüşüne varıldı.
Özet (Çeviri)
The effect of hamstring muscle shortening sense of proprioception was investigated in this study. 61 healthy subjects participated in our study. Subjects with hamstring tightness were randomly divided into two groups (Group 1 and Group 2) and subjects without hamstring tightness were included in Group 3. Passive static stretching exercises were applied to first group 5 days per week for 6 weeks, 30 seconds for 6 repetitions each day. The subjects in the second and third group were assessed without any intervention. Subjects' hamstring muscle length measurement was evaluated with active knee extension method, proprioception (the active joint position sense and coordination) tests with Monitored Functional Squat System tool at first day, 3 and 6 weeks. The first group of active knee extension values in 3rd and 6th weeks were significantly increased according to other groups' values (p 0.05). The significant increase was seen the coordination values of subjects in all groups, while no difference was seen between in the groups. Based on these results, it was observed that hamstring muscles shortening did not affect to the sense of knee joint proprioception. Owing to improvement in coordination sense that did not mention previous studies about proprioception for all groups, it was concluded that coordination was a proprioceptive skill easily learned and it could be useful to prefer primarily for proprioception studies.