Kandan izole edilen kandida türleri ve antifungal duyarlılıkları
The candida species isolated from blood and antifungal Susceptibility
  1. Tez No: 347925
  2. Yazar: VESİLE TUBA BALABAN ERAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN DEĞERLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kandida, Kan kültürü, identifikasyon, Antifungal duyarlılık, Candida, blood culture, identification, antifungal suscepbility
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesinde ,çeşitli servislerden gönderilen kan kültürleride maya soyutlanan örneklerin; maya mantarlarının tür tayinleri ve antifungal duyarlılık testlerinin yapılması amaçlandı. Bu amaçla hastanemizde kan kültürü alınıp bakterioloji laboratuvarına gönderilen ve kandidemi saptanan materyalden izole edilen maya mantarları incelemeye alındı. Çalışmaya alınan örneklerden soyutlanan maya mantarları; germ tüp testi, mısır unu tween 80 ve ıntegral system yeasts plus ticari (Liofilchem Diag, İtalya) sistemi kullanıldı. Maya mantarlarının antifungal duyarlılıkları amfoterisin B, vorikonazol, ketakonazole, kaspofugin, flukonazol ve itrakonazol için sistemi E-test yöntemi kullanılarak yapıldı. Çalışılan Kandida türleri içinde en sık izole edilen tür C. tropicalis olup Non-albicans suşlar daha fazla oranda bulundu. Tür düzeyinde tiplendirilen suşlar içinde C. tropicalis 53 (%62,4), C. albicans 23 (%27), C. glabrata 6 (%7), C. parapsilosis 1 (%1,2), C.guilliermondii 1 (%1,2) ve C.krusei 1 (%1,2) olarak bulundu.Üreyen etkenler içinde C. albicans 23 (%27) ve non-albicans 62 (%73) olarak saptandı. Çalışmamızda, antifungal duyarlılık testlerinde sadece kaspofungin direnci görülmezken, 85 suşun sadece bir tanesinde (%1,8) Amfoterisin B direnci saptandı. Flukonazole 28 suşta (%32,9), itrakonazole 22 suşta (%25,9), ketakonazole 15 suşta (%17,6), vorikonazole ise 9 suşta (%10,6) direnç saptandı. Bu çalışmada; nonalbicans Kandida türlerinin sıklığının giderek artması ve antifungal ajanlara karşı gittikçe artan direnç oranları nedeniyle, tedavi planlamasında duyarlılık testlerinin önemi bir kez daha vurgulandı. Bu sonuçların hastanemiz klinisyenlerine ampirik tedavi düzenlemelerinde yardımcı olabiliceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
VIII. İNGİLİZCE ÖZET The Candida species isolated from blood and Antifungal Susceptibility In this study, our aim was to clasify yeast fungus and antifungal suscepbbility from yeast isolated blood culture samples that has been sent from various services of CBÜ Medical school Hafsa Sultan Hospital. For this purpose, we analysed yeast fungus that isolated from the material which contains Candida had been taken blood culture and sent to bacteriology labratory at hospital. Germ tub test, cornmeal tween 80 and integral system yeasts plus system (Liofilchem Diag, Italy) has been used to clasify yeast fungus isolated from analyzed samples. Antifungal suscepbility of yeast fungus for amfoterisin B, vorikonazol, flukonazol, ketakonazol, itrakonazol, caspofungin are measured by E test system. Most commanly isolated type among the studied Candida is C.tropicalis belongs to non-albicans candida strains were found more fruquently. On the type bases, C.tropicalis 53 (%62,4), C.albicans 23 (%27), C.glabrata 6 (%7), C.parapsilosis 1 %1,2), C. guilliermondii 1 (%1,2) ve C.kruse 1 (%1,2) were found. C.albicans 23 (%27), Non-albicans Candida 62 (%73) were found most commonly among the isolated yeasts. In this only caspofungin resistancy were not found, among the 85 strains one of them (%1,8) showed amfoterisin B resistancy at the antifungal suscepbility test. 28 strains (%32,9) fluconazole, 22 strains (%25,9) itrakonazole, 15 strains (%17,6) ketakonazole, 9 strains (%10,6) vorikonazole were resistant. Results of this study; because o the increasing frequency of non-albicans candida types and the increasing antifungal resistancy has showed significance of suscebility test in treatment planing. This results may help emprical treatment planing againts candidemi.