Demir eksikliği anemili hastalarda oral demir tedavisinin serbest oksijen radikalleri, koruyucu enzimler ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi
The effects of oral iron treatment on free oxygen radicals, protective enzymes and lipid peroxidation in iron deficiency anemia
- Tez No: 347949
- Danışmanlar: PROF. DR. VEFKİ GÜRHAN KADIKÖYLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği anemisi, oral demir tedavisi, serbest oksijen radikalleri, lipid peroksidasyonu, Oral iron treatment, free oxygen radicals, iron defficiency anemia, lipid peroxidation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç Demir eksikliği anemisinde (DEA) hemoglobin sentezinin yanı sıra Fe+2 içeren sitokrom, miyoglobin, katalaz ve peroksidaz gibi proteinlerin yapımı da etkilenir. Ayrıca DEA patogenezinde oksidatif stres önemli bir rol oynamakta olup lipid peroksidasyonu da uyarılabilir. Bu çalışmada DEA?li hastalarda oral demir tedavisinin serbest oksijen radikalleri, koruyucu enzimler ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi araştırıldı. Gereç ve Yöntem Bu ileriye dönük Faz-IV çalışmaya hemoglobin düzeyi 0.05). DEA?li hastalarda 4 haftalık tedavi sonrasında GSH (p=0.045) ve H2O2 (p0.05). Sonuç DEA?de serbest radikaller artmakta ve lipid peroksidasyonu uyarılmaktadır. Bunun kompanzasyonu GSH ve Grx ile olmaktadır. Oral demir tedavisi oksidatif stresi azaltırken koruyucu enzimler üzerine bir rolü saptanmamıştır. Ancak oksidatif stres azaldıkça GSH'nun kompanzasyonu azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim The production of Fe+2 containing proteins such as cytochrome, myoglobin, catalase and peroxidase are affected along with hemoglobin synthesis in iron defficiency anemia (IDA). Moreover while oxidative stress plays an important role in the pathogenesis of IDA, lipid peroxidation can be triggered. The effects of free oxygen radicals, protective enzymes, and lipid peroxidation in the patients receiving oral iron treatment with IDA were investigated in this study. Material and Methods Seventy patients (67 females and 3 males, mean age of 34 ± 11 years) with IDA (hemoglobin levels < 11 g/dl, serum ferritin level 0.05). After 4 weeks treatment, the levels of GSH (p=0.045) and H2O2 (p0.05). Conclusions In IDA, free radicals increase and lipid peroxidation is induced. It is compansated by GSH and Grx. While oral iron treatment reduces oxidative stres, its role on protective enzymes was not determined. However as oxidative stress decreases, the compensation of GSH decreases.