Acil servise göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran ve yatışı yapılan hastalarda perfüzyon indeksi
Perfusion index measurement in patients who admitted to the emergency department with chest pain,
- Tez No: 347948
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR DAĞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Göğüs ağrısı, Acil servis, Perfüzyon indeks, Ciddi hastalıklar, Chest pain, Emergency department, Perfusion index, Serious diseases
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Acil Servise Göğüs Ağrısı Şikayeti İle Başvuran Ve Yatışı Yapılan Hastalarda Perfüzyon İndeksi Ölçümü Acil servise başvuran hastalarda vital parametrelerin takibi son derece önemli ve yol göstericidir. Vital bulgular arasında arteriyel tansiyon, nabız, solunum sayısı, vücut sıcaklığı ve pulse oksimetre ölçümü yeralmaktadır. Vital bulgular gibi hastaların genel durumu hakkında ve takibinde perfüzyon indeksi ölçümünün acil hekimine faydalı veriler sunabileceği düşünülmektedir. Bu yöntemler içerisinde de invaziv olmayan yöntemler günlük kullanımda tercih edilmektedir. Perfüzyon indeksi ölçümü de invaziv olmayan yöntemler arasındadır. Perfüzyon indeksi parmağa takılan probdan infrared sinyaller göndererek periferal kanın pulsatil komponentinin pulsatil olmayan komponente oranı olarak hesaplanır. Hastanın kardiyak output'u ve hemodinamisi hakkında bilgi vermektedir. Çalışmamızda acil servise göğüs ağrısı ile başvuran ve yatışı yapılan 18 yaş ve üzeri hastalarda perfüzyon indeksi ölçümü yapılmıştır. Karşılaştırma yapabilmek için sağlıklı gönüllülerde de perfüzyon indeksi ölçümü yapılmıştır. Hasta grubunda ve kontrol grubunda ölçülen perfüzyon indeksi değerlerinin ortalamaları hesaplanmıştır. Çalışmamızda kontrol grubu ile hasta grubu arasında perfüzyon değerleri açısından anlamlı fark saptanmıştır. Analiz sonuçlarına göre kontrol grubunun perfüzyon indeksi ortalaması 5,078 ve hasta grubunun perfüzyon indeksi ortalaması 3,828'dir. Çalışmamızda kontrol grubunun perfüzyon indeksi ölçümlerine göre kritik perfüzyon indeksi değerinin (cutoff değeri) hesaplaması yapılmıştır. Kritik perfüzyon indeksi değeri 3.9 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuca göre perfüzyon indeksi 3.9 değerinin altında olan kişiler düşük perfüzyon indeksine sahip kişiler olarak değerlendirilmektedir. Çalışmamızda akut hastalıklarda ve ciddi hastalıklarda perfüzyon indeksi değerleri kontrol grubuna göre oldukça düşük saptanmıştır. Akut koroner sendrom tanısı alan hastalar troponin değerlerine göre karşılaştırıldığında troponin pozitif ve troponin negatif hastaların perfüzyon indeksi değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmaktadır. Çalışmamızda elde edilen veriler doğrultusunda kritik hastaların değerlendirilmesinde perfüzyonun noninvaziv bir göstergesi olarak periferal perfüzyon indeksinin kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Perfusion Index Measurement In Patients Who Admitted To The Emergency Department With Chest Pain, Monitoring of vital parameters of patients admitted to emergency department is extremely important and guiding. As vital signs, arterial blood pressure, heart rate, respiratory rate, body temprature and pulse oximetry measurements take place. As vital signs, perfusion index measurement can offer useful data to emergency physician for the status of the patients and follow-up. These non-invasive methods are prefered for daily use. Measurement of perfusion index is in the non-invasive methods. It is calculated by means of pulse oximetry by expressing the pulsatile signal (during arterial inflow) as a percentage of the nonpulsatile signal, both of which are derived from the amount of infrared light absorbed by a probe of the fingertip. Provide information about the patient's cardiac output and hemodynamics. In our study, perfusion index measurements were made in patients who admitted to the emergency department with chest pain, aged 18 years and old. To be able to compare the perfusion index measurements were performed in healthy volunteers. Perfusion index mean values was calculated in the patient group and control group. In our study, there was a significant difference between the two groups in terms of perfusion index. According to the results, the control group mean perfusion index was 5.078 and the patient's perfusion index was 3.828. In our study the value of critical perfusion index (cutoff value) of the control group were calculated. Critical perfusion index value was calculated as 3.9. Acoording to this result, perfusion index, which is below the value of 3.9 is considered to be people who have low perfusion index. In our study , perfusion index values of acute illness and serious diseases, were significantly lower than the control group. In patients diagnosed with acute coronary syndrome, cardiac troponin-positive and troponin-negative patients were compared according to the values of perfusion index. There is a significant difference between the values. In accordance with the data obtained from this study, perfusion index (non-invasive assessment) could be used as an indicator of periferal perfusion in critically ill patients.