Dihidropiridin türevi kalsiyum kanal blokeri kullananlarda minimal eritem dozunun değerlendirilmesi
Evaluation of minimal erythema dose in patients who use dihydropyridinic calcium channel blockers
- Tez No: 347950
- Danışmanlar: PROF. DR. EKİN ŞAVK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, dihidropiridin, kalsiyum kanal blokeri, MED, fotosensitivite, hypertension, dihydropyridine, calcium channel blocker, MED, photosensitivity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Dihidropiridin türevi kalsiyum kanal blokeri kullananlarda minimal eritem dozunun değerlendirilmesi. Amaç-hipotez: Hipertansiyon tedavisinde kullanılan kalsiyum kanal blokerlerinin yüzdeki kızarma yan etkisinin vazodilatasyona bağlı olduğu düşünüldüğünde bu hastalara uygulanan UVA ve UVB ile minimal eritem dozunun (MED) aynı deri tipindeki dihidropiridin türevi kullanmayanlara göre daha düşük olması beklenebilir. Antihipertansif ilaçların fotosensitivite etkilerini araştırmaya yönelik olarak bu çalışmada dihidropiridin türevi kalsiyum kanal blokeri kullananlarda MED?nun değişiklik gösterip göstermediğini saptamak amaçlanmıştır. Yöntem: Hipertansiyon ilacı olarak dihidropiridin türevi kalsiyum kanal blokeri kullanmasına karar verilen 39 hastada ilacı kullanmaya başlamadan önce ve kullanmaya başladıktan en az 1 hafta sonra Deri ve Zührevi Hastalıkları Fototerapi ünitesinde bulunan UV 7002 isimli fototerapi kabini kullanılarak hastaların sırtlarındaki açık 8 alana 0,2 j/cm2 dozundan başlanarak 1,6 j/cm2?ye kadar artan 8 farklı dozda UVA uygulanmış; 24 saat sonra ilk hangi alanda sınırları belirgin eritem oluştuğuna bakılarak MED tayini yapılmıştır. Hastaların belden üst kısımları tamamen soyulmuştur. Hastalara UVA ve UVB korumalı güneş gözlüğü takılmıştır. Hastaların kafa, gövde ve üst ekstremiteleri sırtlarında 1 cm2 lik 8 adet açık alan kalacak şekilde özel bir giysi ile kapatılmıştır. Bulgular: Dihidropiridin türevi kalsiyum kanal blokeri kullanan 39 hastada Wilcoxon Signed Ranks Test hesaplamasına göre ilaç kullanımı öncesi ve sonrası MED değerleri (MED 1 ve MED 2) arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır (p:0,206). 20 kadından 3?ünde 19 erkekten 4?ünde MED değişikliği saptanmıştır. MED farkı olanlar ve MED farkı olmayanlarda cinsiyetin fark yaratmadığı görülmüştür (p:0.695). Hastaların yaşlarınn 49 ile 65 arasında olduğu görülmüştür. Yaşa göre değerlendirmede hasta sayısı az olduğu için Mann-Whitney Test?i uygulanmış ve yaşın MED değişikliği üzerinde etkisinin olmadığı görülmüştür. MED farkı olanların yaşlarının median değerinin 57, fark olmayanların yaşlarının median değerinin 58 olduğu görülmüştür. MED?de değişiklik oluşmasında deri tipinin etkisinin olmadığı görülmüştür (p: 1.00). İlaç çeşitlerinin MED değişimi üzerinde fark yaratmadığı görülmüştür (p:0,105). Etken madde miktarının MED değişimi üzerinde etkisinin olmadığı görülmüştür (p:0,222). Sonuç: Hipertansiyon nedeniyle dihidropiridin türevi kalsiyum kanal blokeri kullanan hastalarda bu ilaçların yüzde eritem oluşturucu düzeye varan periferik vazodilatasyon etkilerinin UV ışın maruziyetine bağlı gelişen eritemin ortaya çıkışını da kolaylaştırabilecekleri savından hareketle bu çalışmada MED değerlerinde neden olabilecekleri değişiklikler araştırılmıştır. Çalışmamızda dihidropiridin türevi kalsiyum kanal blokeri kullanan 39 hastanın MED değerlerinde ilaç kullanımı olmayan dönemdeki değerlere kıyasla değişiklik olmadığı gözlemlenmiştir. İlaca bağlı fotosensitivite tanısında altın standart tanı yönteminin ilacın kullanıldığı dönemde kulanılmadığı döneme göre MED değerinde düşme olması gerektiği düşünüldüğünde bu ilaçların fototoksik reaksiyona yol açmadığı sonucuna varılmıştır. Ancak ilaca bağlı fotosensitivite için tek yolun fototoksik reaksiyon olmadığı düşünüldüğünde bu sonuçlarla dihidropiridin türevi kalsiyum kanal blokerlerinin fotoallerjik dermatite yol açıp açmayacağı konusunda yorum yapılması doğru değildir. Bu ilaç grubunu kullanan popülasyonun genişliği düşünüldüğünde dihidropiridin türevi kalsiyum kanal blokerlerinin kolaylaştırıcı rol üstlendikleri olası fotosensitivite reaksiyonlarının geneli ile ilgili değerlendirmede bulunabilmek için geniş serili ve uzun süreli izleme sahip çalışmaların yapılması fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of minimal erythema dose in patients who use dihydropyridinic calcium channel blockers. Aim-hypothesis: Flushing as a result of vasodilatation is an expected side effect of calcium channel blockers used in the treatment of hypertension. Thus, patients using these drugs may have a lower minimal erythema dose (MED) of ultraviolet light This study aims to investigate the possible phosensitivity effect of dihydropyridinic calcium channel blockers by MED measurements. Methods: MED measurements of 39 hypertensive patients on dihydropyridinic calcium channel blockers were completed after one week of treatment and these values were compared with MED measurements obtained prior to therapy. UV 7002 phototherapy cabin was used. UVA in 8 increments of 0.2j/cm2, beginng with 0.2j/ cm2 and up to 1.6 j/cm2 was irradiated to the back of patients who wore a cover designed to leave only the test areas open. All patients used eye protection for UVA and UVB. Results: There was no significant difference between pretreatment MED (MED1) values and MED measurements obtained after one week of dihydropyridinic calcium channel blocker use (MED2) (p:0.206). A different value for MED2 compared with MED1 was observed in 3 of the 20 female patients and 4 of the 19 male patients. Gender, age and skin phototype were found to be unrelated to any change from MED1 to MED2 (p:0.695, 0.347, 1.00 respectively). Drug type or dosage were not of importance either (p:0.105 and 0.222). Conclusion: Based on the hypothesis that patients who use dihydropyridinic calcium channel blockers may have a lower erythema threshhold due to their vasodilatation effect, change in MED values in relation to dihydropyridinic calcium channel blocker use was investigated in this study. No statistically significant change in MED measurements prior and after therapy were observed in 39 patients. Thus we conclude that this group of drugs is not a cause of phototoxic reaction. However as photosensitivity may not only be of a toxic nature but could also be the result of an allergic raction our findings are limited to solely exclude the phototoxic effects of these compounds. Considering the common use of these drugs studies with larger number of patients and longer follow-up are warranted to fully define the nature their photosensitivity effects.