The effects of information load of words on working memory capacity
Kelime içindeki bilgi yükünün çalışma belleği kapasitesine etkisi
  1. Tez No: 347996
  2. Yazar: YALÇIN AKIN DUYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kümeleme, çalışma belleği, kelime uzunluğu etkisi, çekimli fiiller, hesap uzamı, Chunking, working memory, word length effect, agglutinated verbs, operation span
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deneysel Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tezde, kelimelerdeki bilgi yükünün çalışma belleği kapasitesine etkisini incelenmektedir. Genellikle, kelime uzunluğu etkisini ya da bellekte kümeleme mekanizmalarının incelendiği çalışmalarda, yalın isimler kullanılır. Türkçe'de, bazı kelimeler birden fazla bilgi biriminin iletilmesini sağlayabilir. Bu tezde, dilin bu özelliğinden yararlanılarak, çekimli fiillerin akılda tutulmalarının farklı bir kümeleme mekanizmasını içerip içermediğini, kelime uzunluğu etkileri kontrol edilerek incelenmiştir. Deney 1A'da, çekimli fiillerin ve fiil köklerinin hatırlanma performanslarını gruplar arası bir desenle karşılaştırılmıştır. Ayrıca, her bir fiil koşulundaki performans ile yalın isimlerin hatırlanma performansları da karşılaştırılmıştır. Deney 1B'de, çekimli fiil hatırlama görevine, hedef kelimelerle aynı köke sahip fakat farklı ekler almış fiiller de eklenmiştir. Sonuçlar, çekimli fiillerin kelime setlerinin mükemmel bir şekilde hatırlanma performansını düşürdüğünü ve daha fazla bilişsel çaba gerektirdiğini göstermiştir. Ancak, bütün kelime setlerinde doğru konumda hatırlanan ortalama kelime sayısı, koşullar arasında değişmemiştir.
Özet (Çeviri)
The present thesis analyzes the effects of information load of words on working memory. Generally, studies investigating the word length effect or chunking mechanisms use simple nouns as stimuli. In the Turkish language, verb can convey more than one unit of meaning at a time. We took advantage of this characteristic to investigate whether the retention of agglutinated verbs involves a different kind of chunking mechanism, controlling for the word length effects. In experiment 1A, we compared recall performance with agglutinated verbs and root verbs between groups. Also, we compared performance in each verb condition with nouns. In Experiment 1B, we included some distracter verbs that had the same root but a different agglutination than the target word.The results show that, agglutinated verbs generally decreases serial recall performance and require more cognitive effort for perfectly recalled sets. However, the mean number of words recalled in the correct position across all word sets did not yield a significant difference across conditions.