Sağdan direksiyonlu araç projesi ve yalın felsefeye göre uyarlanmış ürün geliştirme süreçleri
Product development projects adapted according to the lean philosophy and right hand drive vehicle project
  1. Tez No: 348019
  2. Yazar: MEHMET HÜRMEYDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HULUSİ ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün, Ürün Geliştirme, Ürün Ağacı, Proje Yönetimi, Ürün Geliştirme Projesi, Otomotiv, Otomotiv Sektörü, Yalın Üretim, Ürün Geliştirme Süreçlerinde Yalın Felsefe, Product, Product Development, Product Tree, Project Management, Product Development Project, Automotive, Automotive Sector, Lean Production, Lean Philosophy in Product Development Phases
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Proje yönetimi, çağımızda, ölçekleri ne olursa olsun tüm işletmelerin kullandığı etkili bir yönetim şeklidir. Kullanım alanlarının çeşitliliğinin çokluğu, yönetim ana prensiplerinde değişikliğe sebep olmamaktadır. Bunun yanında, tecrübe ile doğru orantılı olarak artan uzmanlıklar, söz konusu projelerde çabukluk sağlanmasında, kalitenin artmasında, proje maliyetlerinin düşürülmesinde fayda sağlamaktadır.Otomotiv, savunma, uzay, bilişim, inşaat sektörlerinde kullanılan proje yönetimi, ürün geliştirme, araştırma-geliştirme, işletme kaynaklarının planlanması, yazılım geliştirme, satış stratejisi geliştirme konularında olabilir.Otomotiv sektörünün, sıklıkla araç olarak kullandığı, ürün geliştirme projelerinin uygulanması ve süreçlerin içeriklerinin, günümüz rekabet koşullarına uygun olarak, hızlı, net bilgilere ulaşılabilir sistemlerle, belirlenebilir ve takip edilebilir olmasını da sağlar.Örnek ürün geliştirme projesi olarak bu çalışmada seçilmiş ve irdelenmiş olan ?Sağdan Direksiyonlu Araç Projesi?'nin, seçilmesindeki en büyük sebeplerden birisi, temel model olarak belirlenmiş araç ile üretilmesi planlanan sağdan direksiyonlu araç arasında büyük teknik farklılıklar olmasıdır. Bu da, ar-ge, test, dokümantasyon, satın alma, kalite, lojistik, üretim, son kontrol çalışmalarının içeriklerinin geniş olmasını, projenin detaylı irdelenebilmesini ve araştırmacıların bu çalışmadan daha fazla faydalanabilmesini sağlayacaktır. Büyük oranda yalın üretim sistemine göre yapılandırılabilmiş olmasına rağmen, yalın felsefenin bu otomotiv sektörü işletmesin de, yerleştirilebilmesi için özelliklede ürün geliştirme safhalarında çabalar sürdürülmektedir.Bu çalışma yalın felsefenin, ürün geliştirme süreçlerinde, oluşturulabilmesi için gerekli olan safhaların yerine getirilmesiyle beraber, geliştirilmiş bu süreçlerin işletmeye rekabet gücü ve fırsatlar kazandıracak bir silah haline gelebileceğini gözler önüne sermektedir. Aynı zamanda da örnek projenin kapsamında olan, müşterilerin araç özelliği olarak seçtiği, bir satış grubunun alt parçalarını, ürün ağacı olarak göstermekte böylece yapılacak yeni araç projesinde, hangi iş paketlerinin oluşturulacağını işaret etmektedir. Son bölümünde, ürün geliştirme süreçlerinin ve örnek otomotiv işletmesinin ürün geliştirme süreçlerinin belirlenmiş safhaları, süreç olgunluk/fırsat analizi ve fonksiyon değerlendirmeyle detaylı incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, project management is an effective management way, many businesses use, whatever their scales are. Plurality of usage area diversities does not cause any changements in the main management principles. Besides this, proficiencies that increase in direct proportion to experiences are useful in promptness of project, quality improvement and reducing the project costs.Project management is used in automotive, defense, space, informatics, building sectors and project management can be with respect to product development, research-development, enterprise resource planning, software development, sales strategy development. Implementation and phases? contents of product development projects that frequently used in automotive sector, provide appropriateness to these days? competition conditions, fastness, accessing clear information by systems, determinability and traceability.One of the most important reasons to choose“Right Hand Drive Vehicle”as sample product development project, is the big technical differences between basic vehicle model and the right hand drive vehicle that was planned to produced. This will cause that contents? scope of r&d, test, documentation, purchasing, quality, logistic, production, last control studies happened larger, being able to examined project more detailed, providing to being more useful for investigators. Despite has been configured according to the lean philosophy, efforts is being continued in product development phases for fixing this lean philosophy to this automotive business.This study reveals that, with achieving all requirements for establishing lean philosophy in product development phases, they can be a weapon that is going to bring competition strength and opportunities to the business by this improvement. Concurrently subparts of one sales group that content of sample project, one option of vehicle that was chosen as a product tree by customer was shown up and thus, this study indicates which work packs will be planned in new vehicle project. In the conclusion section, execution of product development phases and determined phases of sample automotive business? product development will be inspected by maturity/opportunity analysis and functional evaluating.