Türkiye'nin mülteci ve muhacir politikaları (1923-1947)
Turkey's policy of refugee and refuge (1923-1947)
- Tez No: 348022
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mülteci, Muhacir, İltica, Göç, İskân, Refugee, Immigrant, Refuge, Immigration, Settlement
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 438
Özet
Bu çalışmada göçe dair (muhaceret, muhacir, iltica, mülteci, mübadele, mübadil gibi) tabirler tanımlanmıştır. Türkiye'nin mülteci ve muhacir politikalarının gerekçeleri üzerinde durulmuştur. Türk hukukunda göç ile ilgili hukuki metinler hakkında bilgi verilmiştir. Göç meselesi, siyasi, askeri, iktisadi, sosyal ve kültürel bakımlardan değerlendirilmiştir. Türkiye'ye gelen mülteci ve muhacirlerin göç sebepleri tespit edilmiştir. Türkiye'ye hangi ülkelerden, hangi dönemlerde, hangi yollarla ne kadar göçmen geldiği hakkında bilgi verilmiştir. Türkiye'nin göçmenleri kabul gerekçeleri ile mülteciler konusundaki tutumu ele alınmıştır.Göçmenlerin Türkiye'de nerelere, ne miktarda yerleştirildiği tespit edilmiştir. Göçmenlere yapılan yardımlar ve tanınan muafiyetler, göçmenlerin sevklerinde ve iskânlarında karşılaşılan zorluklar ve alınan tedbirler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study some terms regarding immigration (such as immigration, immigrant, refuge, population exchange, refugee) are defined. The issues about refugees and immigrants are discussed. Some information about juristic texts related to immigration in Turkish laws is given. The problem of immigration is interpreted in terms of political, military, economical and cultural aspects. The reasons of immigration of refugees and immigrants have been determined. Some information about the countries of refugees, the periods and the routes they used is given. The reason of Turkey's having immigrants and Turkey's attitude towards the refugees is studied. Where and how many refugees were settled in Turkey have been determined. The support for immigrants, the given exemptions, the difficulties faced during the exchange, settlement of the immigrants and the precautions taken have been revealed.