Türkçede +CI/+CU isimden isim yapım eki
+CI/+CU affix of nominalization in Turkish
  1. Tez No: 348025
  2. Yazar: H.HÜSEYİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: yapım, +CI/+CU, anlam, fonksiyon, işlek, construction, +CI/+CU, definition, function, productive
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Tezin amacı, +CI/+CU ekinin Türkçenin başlangıcından günümüze kadarki işlev ve anlam dallanmalarını tespit ederek, bunların tarihi dönemlere ait edebi metinlerde ve sözlüklerde geçen örneklerini verip, art zamanlı bir çalışma yapmaktır. Ayrıca ekin sorunlarını tespit ederek bunlarla ilgili çözüm yolları sunmak tezin diğer hedefleri arasındadır. Çalışmada ilk olarak tarihi dönemlere ait sözlükler, döneminin dil özelliklerini yansıtan metinler ve bu metinlere ait dizinler taranarak +CI/+CU ekinin kullanıldığı kelimeler bilgisayar ortamında fişlenmiştir. Daha sonra fişlenen kelimeler işlevlerine göre tasnif edilmiş ve çalışmaya aktarılmıştır. Sonuç olarak, Türkiye Türkçesinde ve tarihi dönemlerde kullanılan örnekleri göz önünde bulundurarak +CI/+CU ekinin işlevleri ve anlam dallanmaları tespit edilmeye çalışılmıştır. Ekin en önemli görevinin“alışkanlıkları olan, belirli faaliyetleri ve meslekleri yapan kişi”olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyses +CI/+CU, one of the most commonly used affixes that produces noun from a noun, since the emergence of Turkish to modern day within the context of historical Turkic dialects as well as Turkish of Turkey. The aim of the thesis is to detect function and divergence of meaning since the commencement of Turkish to today, and provide examples to them from literary texts and dictionaries in various historical periods, and conduct diachronic study. Furthermore, offering solutions to the problems of the affix is another objective of the thesis. The study first keeps a record of words that use +CI/+CU affix in computer environment by scanning dictionaries of historical periods, texts that reflects linguistic characteristics of the period and indexes of these texts. Then, the recorded words are sorted out according to their functions and transferred to the study. Consequently, keeping the samples from Turkish of Turkey and those used in historical periods, functions of +CI/+CU affix and definition divergences were detected. It has been comprehended that the most significant function of the affix is“a person who has habits, conducts certain activities and professions”.