Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde performans yönetiminin Türk kamu yönetiminde uygulanabilirliği
The applicability of performance management to Turkish public administration within the framework of harmonisation with the European Union
  1. Tez No: 348036
  2. Yazar: VASFİYE ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET KAVRUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Yönetimi, Yeni Kamu İşletmeciliği, Avrupa Birliği, Türk Kamu Yönetimi, Stratejik Yönetim, Performance Management, New Public Management, European Union, Turkish Public Administration
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Özel sektörle kamu yönetiminin birbirinden farklı olmadığı, özel sektörde uygulanan başarılı uygulamaların kamu yönetiminde de uygulanarak etkinliğin, etkililiğin ve verimliliğin sağlanabileceği düşüncesi, performans yönetimi tekniğinin önem kazanmasını sağlamıştır. Performans yönetimi tekniğini kamu yönetiminde uygulama çalışmaları, bazı ülkelerde uzun süredir devam ederken, Türk kamu yönetiminde stratejik yönetime paralel olarak kısa bir süredir yürütülmektedir. Ancak bu tekniğin teoride belirtildiği şekliyle kamu yönetiminde uygulanabilmesinde zorluklar yaşanmakta, performans ölçütleri belirleme, ölçümleme ve değerlendirme aşamaları uzun ve zorlu bir sürece ihtiyaç duymaktadır. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için de diğer ülkelerdeki uygulamalarda da görüldüğü üzere bu tekniğin alt yapısının kurulması, uygulanabilirliğinin görülmesi gerekmektedir. Türk kamu yönetiminde etkinliği sağlama konusunda Avrupa Birliği (AB)'ne üyelik süreci itici bir güç olmuştur. Hem kendi örgütsel yapısında hem de üye ve aday ülkelerin yönetim sistemlerinde etkin olmaları adına ilkeler belirleyen ve bunun sadece kabul edilmesini değil aynı zamanda uygulanmasını da isteyen AB, aday ülke statüsünde olan Türkiye'den de müktesebat başlıkları içinde bu ilkeleri uygulanabilir kılmasını istemiştir. AB'nin uygulanmasını istediği düzenlemeler yasalaşırken, istenenlerin Türk kamu yönetimi sistemine uygunluğuna çok dikkat edilmediği düşünülmektedir. Bu çalışmada etkinliği sağlama araçlarından biri olarak değerlendirilen performans yönetimi tekniğinin kamu yönetiminde özellikle Tük kamu yönetiminde uygulanabilirliği incelenmeye çalışılmıştır. Uygulanabilirliği sürecine Avrupa Birliği'nin etkisinin olup olmadığının da değerlendirilmeye çalışıldığı bu çalışmada, performans yönetimi tekniğinin kamu yönetiminde uygulanmasında sıkıntılar yaşanacağı ve Türk kamu yönetiminde bu tekniğin uygulanabilirliği hakkında yeterli bilgiye sahip olunmadığı görülmüştür. Zira bu tekniğin uygulanabilirliğine ilişkin yapılan mülakatlarda da bu tekniğin uygulanması için gerekli olan alt yapının şu an için hazır olmadığı dile getirilmiştir. Ayrıca performans yönetim tekniğinin uygulanmasını sağlamak için ilk olarak yönetim kültüründe ve zihniyette bir değişim yaşanmasının gerekliliği konusu üzerinde önemle durulmuştur. Sonuç olarak, bu tekniğin Türk kamu yönetiminde uygulanabilmesi için gerekli altyapıya ve zamana ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Given that the private sector and public administration are not so different from each other, the idea of applying the successful applications implemented in the private sector to the public administration thereby achieving effectiveness, efficiency and productivity has provided a new insight in performance management techniques. While work on applying the performance management technique in public administration has been on-going in some countries for a long period of time, it has been applied only for a short period, parallel to strategic management, in Turkish public administration. However, difficulties are experienced in the application of this technique to public administration in the manner indicated in theory, and a long and difficult process is needed in identifying performance metrics, measurement and evaluation stages. To overcome these difficulties, the establishment of the infrastructure of this technique in other countries and its applicability need to be observed. Ensuring the effectiveness of Turkish public administration has been a driving force in the accession process to the European Union (EU). Having identified the principles in its own organisational structure as well as in the name of effectiveness, for the management systems of member states and candidate countries, the EU has requested that Turkey, as a candidate country, not only accept but at the same time implement in having these principles operable within the various acquis headings. While the implementation of these regulations requested by the EU pass into law, it is thought that not much attention has been given of its suitability to the Turkish public administration system. In this study, it is tried to be examined the applicability of performance management tecniques that are regarded as one of the means to ensuring effectiveness in public management especially in Turkish public management. It is, also attempted to be evaluated whether the European Union has an effect on applicability process of performance management tecniques or not, seen performance management tecniques has difficulty about applicability in public management and there is not enough information about its applicability to Turkish public management. In interviews relating to these techniques, the view has been expressed that the infrastructure necessary for its implementation is not ready at the present time. In addition, it has been emphasized that in order to ensure the application of these techniques, first a change in management culture and mentality is necessary. In conclusion, in order to implement the performance management technique to Turkish public administration, the necessary infrastructure and time are needed.