İktisat kuramında farklı bir yaklaşım: Söylemsel iktisat (Mccloskey özelinde bir inceleme)
A different approach to the economic theory: Discursive economics (With a specific reference to Mccloskey)
  1. Tez No: 348050
  2. Yazar: EBRU IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK SERDAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Söylemsel iktisat, Modernite, Postmodernite, Bilim, Economics as Discourse, Modernity, Postmodernity, Science
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışma iktisadı `İktisatçının söylemi? olarak ele alan, iktisada postmodernist bakışlar içerisinde değerlendirilebilecek olan `söylemsel iktisat?ı McCloskey özelinde tanıtmayı amaçlamaktadır. McCloskey?nin `söylemsel iktisat? çerçevesinde ortaya koyduğu argümanları, her bir iktisadi yaklaşımın, iktisadi söylemler içinde bir söylem olduğu iddiası ile herhangi birinin diğerine karşı üstün olamayacağını da ifade etmektedir. Bu bakımından `söylemsel iktisat?, pozitivist bilgi/bilim anlayışını eleştirmekte ve neo-klasik iktisat yaklaşımının temelini oluşturan `evrensellik?, `nesnellik? ve `rasyonellik? ilkelerini de yapısızlaştırmaktadır. Bu çalışmada McCloskey?nin `retorik? ve `söylemsel iktisat? üzerine vermiş olduğu ürünlerden hareketle tüm iktisadi yaklaşımların ve hatta tüm disiplinlerin retorikten ibaret olduğu `kanıtlanmaya? çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to advertise specific to McCloskey who discuss economics as ?economist?s discourse? and who can appreciate economics in postmodernist perspectives.McCloskey's discursive economics arguments which are within the framework express, each of the economic approach in economic discourse is a discourse that cannot be superior to any other. In this term 'discursive economy' is criticizing positivist perception of knowledge/ science and deconstructing `universality?, ?objectivity? and `rationality? which creates the basis of neo-classical economics. In this dissertation that is based on McCloskey?s work on `rhetoric? and `discursive economics?, it is tried to ?be proved? that all of the economic approaches as well as all disciplines are just rhetoric.