Küreselleşen yükseköğretim pazarı ve Türkiye
Global higher education market and Turkey
- Tez No: 348051
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHTEŞEM KAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, Economics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Turkey, Global, Market, Countries, Turkey, Global, Market, Countries
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomik Kalkınma ve Büyüme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez çalışmasında, dünyanın hızla küreselleşmesiyle birlikte yükseköğretimin değişen yapısı ve konumu, uluslararası öğrencilerin ülkeler itibariyle durumu, ülkelerin bu uluslararası yükseköğretim pazardan aldığı payı yükseltebilmek için ne gibi politikalar uyguladıkları ve son olarak da Türkiye?nin bu küresel yükseköğretim pazarındaki yeri incelemeye çalışılmıştır.Küresel yükseköğretim pazarının büyüklüğü ve hangi ülkelerin bu pazarda daha gelişmiş olduğunu anlamak için UNESCO?nun verilerinden yararlanılmıştır. Bu pazarda Türkiye?nin dünyadaki yerini anlayabilmek için de Milli Eğitim Bakanlığının verilerine dayanılmıştır.Dünyada ve Türkiye?de uluslararası öğrencilerin sayısı ve ödedikleri harç bedelleri hesaplanarak Türkiye?nin bu pazardaki kaybının ne olduğuna ulaşılmaya çalışılmıştır. Elde edilen verilere göre Türkiye?nin bu pazarda ileriye gidebilmesi için ne gibi yöntemleri uygulaması gerektiği sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, together with the globalization of the world's rapidly changing nature of higher education and the location, status of international students from countries of the countries, such as how to raise the market share in the international higher education policies implemented, and finally tried to examine Turkey's global higher education market place.The global higher education market size and is more advanced in this market in order to understand which countries benefited from UNESCO data. Turkey's place in the world in order to understand this market, relied upon data from the Ministry of National Education.Number of international students in the world and in Turkey and paid tuition fees are calculated and what the loss of Turkey tried to reach this market. According to the data obtained from methods such as Turkey must implement what order to go forward in this market have been ensured.