Türk sinemasının pazarlama faaliyetleri
Marketing activities of Turkish cinema
  1. Tez No: 348077
  2. Yazar: CANAN KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Reklamcılık, İşletme, Radio and Television, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Sinema Sektörü, Sinema Pazarlamas^Reklam, Türkiye, Cinema, Film-Industry, Film-Marketing, Advertising, Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Sinema, 1895?ten bu yana değişim ve gelişim içerisinde bulunan, görsel bir sanat olmanın yanı sıra çok önemli bir kitle iletişim aracı ve aynı zamanda güçlü bir endüstridir. Sinema, başlangıç tarihinden kısa bir süre sonra bir endüstriye dönüşmüş ve yıllar içinde gelişerek günümüzde kültür endüstrisinin en güçlü kolu haline gelmiştir. Yüz yılı aşkın bir süredir sinemanın içinde barındırdığı en büyük çatışma da onun bir endüstri ve aynı zamanda bir sanat dalı olmasından ileri gelmektedir. Türkiye?de 2000 yılından sonra artan film ve seyirci sayısı, reklam verenin sinemayı bir pazarlama ve reklam mecrası olarak daha çok tercih etmesini sağlamıştır. Bu çalışma kapsamında yapılan mülakatlarda sinema reklamlarının elde ettiği gelirin oranının gün geçtikçe arttığı görülmektedir. Türkiye?de sinema pazarlama sürecinin gelişimi, salon işletmecilerinin reklam yerlerini, bu alanda faaliyet gösteren sinema pazarlama ve reklamcılık şirketleri aracılığıyla uluslararası arenada pazarlamasıyla gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmanın amacı Türk sinemasının pazarlama faaliyetleri arasındaki etkileşimi, Türk sinemasının markalaşmasını, Türk sineması tarafından kullanılan pazarlama trendlerinin dünya trendlerine uygun olup olmadığını ve kullanılan pazarlama elamanlarının etkinliğini ele almaktır. Burada, uygulanan pazarlama faaliyetlerinin bir eleştirisi yapılarak, var olan durumun iyileştirilmesi ve geliştirilmesi açısından alternatif pazarlama faaliyetleri incelenerek bunların Türk sinema sektöründe uygulanıp uygulanamayacağı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cinema which has been changing and progressing since 1895 is a visual art and a very important mass medium as well as a powerful industry. Cinema turned into an industry shortly after the starting date and by developing over time it has become the most powerful section of the culture industry. Due to being a branch of art and an industry, cinema has the greatest conflict which has last for over one hundred years. After 2000, the number of film and audience has been increasing in Turkey and cinema has become more preferred as a marketing and advertising medium by advertisers. In the interviews which were made within the scope of this study, it is seen to increase revenues from cinema advertising. Cinema marketing process developing in Turkey is carried out in the international arena determining advertising of sectorial processors by cinema operators through the cinema and ad agency which are active in these fields. The purpose of this study is to analyze the interaction between the marketing activities of Turkish cinemas, branding of Turkish cinema, suitability of the marketing trends which is used by Turkish cinema, comparison advertising with the trends in world marketing and efficiency of marketing elements. In addition to this, to analyze the applied marketing activities, to develop alternative marketing activities in terms of the improvement and development of the current situation and to examine all of these in the Turkish cinema sector whether they could be practiced or not.