Uluslararası girişimcilik yöneliminin proaktiflik boyutu: Küresel doğan işletmeler üzerine bir araştırma
The proactiveness dimension of international entrepreneurship orientation : A study on born global firms
  1. Tez No: 348091
  2. Yazar: EMEL FAİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MİTHAT ÜNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararasılaşma, Küresel Doğan İşletme, Küçük ve orta büyüklükteki işletme, Uluslararası Girişimcilik Yönelimi, Proaktiflik, Internationalization, Born Global Firms, Small and Medium sized Enterprises, International Entrepreneurship Orientation, Proactiveness
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Son yüzyılda, küreselleşme ile birlikte iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmelerin itici gücü sayesinde küçük ve orta büyüklükteki işletmeler de uluslararası pazarlara erken ve hızlı şekilde girmektedirler. Bu gelişmeye paralel olarak, alan yazındaki araştırmaların büyük işletmelerin uluslararasılaşmasını açıklamaktan ziyade küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin erken ve hızlı uluslararasılaşmasını incelediği görülmektedir. Geleneksel uluslararasılaşma sürecine ilişkin yaklaşımların öngördüğü aşamalardan geçmeden uluslararasılaşan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin erken uluslararası pazarlara açılmasını küresel doğan işletme yaklaşımı açıklayabilmektedir. Küresel doğan işletme yaklaşımının ortaya çıkardığı yeni bir alan ise uluslararası girişimcilik yönelimidir. Araştırma kapsamında, yeni bir alan olan uluslararası girişimcilik yönelimi küresel doğan işletmeler üzerinde açıklanmaya çalışılmıştır. Uluslararası girişimcilik yöneliminin bir boyutu olarak proaktiflik boyutu ele alınmıştır. Araştırmanın amacını, küresel doğan işletmelerin uluslar arası girişimcilik yöneliminin bir boyutu olarak proaktif olmalarını etkileyen/etkileyebilecek olan faktörler oluşturmaktadır. Araştırmada, Sakarya'da farklı sektörlerde bulunan yedi küresel doğan işletme tespit edilmiş ve nitel araştırma yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Araştırmanın amacına ve niteliğine uygun olarak örnek olay deseni tercih edilmiştir. Araştırma verilerinin analiz süreci sonunda araştırma modeline ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, küresel doğan işletmelerin proaktif olmalarını etkileyen faktörler fuarlar, bilgi, bilgi kaynakları,yönetici özellikleri, ağ bağlantıları ve güven olmak üzere altı başlık altında toplanmış ve açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the last century, due to the driving force of globalization with the rapid developments in communication technologies, small and medium-sized enterprises involves into the international market early and quickly. In parallel with this development, it is seen that researchers in the literature are studying early and rapid internationalization of small and medium-sized enterprises rather than explaining the internationalization of the larger enterprises. Born global firm approach can explain the early involvement of internationalized small and medium sized enterprises into international markets without going through the steps proposed by traditional internationalization process. A new area is revealed by the born global firm approach is the international entrepreneurship orientation. The universe of the research, the new area of international entrepreneurship orientation is explained through born global firms. Proactiveness as a dimension of international entrepreneurship orientation is discussed. The aim of this study is the factors which influence/ can influence the proactive orientation of born global firms as being dimension of international entrepreneurship orientation. In the research, seven born global firm in different sectors in Sakarya have been identified and analyzed using qualitative research methods. Case study design was used in accordance with the purpose and nature of study. Study model was reached at the end of the process of analyzing research data. As a result of the research, factors affecting proactiveness of born global firms including the trade fairs, knowledge, management characteristics, networks and trust collected under six headings and explained.