Kazakistan, Taraz / Taraz şehrindeki türbeler (Ayşe Bibi, Babacı Hatun ve Karahan Türbeleri, 11-12 yy)
The tombs in city Taraz / Talas of Kazakhstan (Ayşe Bibi, Babaci Hatun ve Karahan Türbeleri, 11-12 centuries)
  1. Tez No: 348092
  2. Yazar: GULBANU KOSHENOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZEKİ İBRAHİMGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Asya, Kazakistan, Karahanlı, Türbe, Terrakota, Central Asia, Kazakhstan, Karahanlı, Tomb, Terracotta
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Talas havzasındaki önemli merkezlerin biri olmuş Taraz şehri İpek yolu güzergâhında olması sebebiyle de dini ve mimari mirası açısından önemli eserlere sahip olmuştur. ?Kazakistan, Taraz şehrindeki Türbeler (Ayşe Bibi, Babacı Hatun ve Karahan Türbeleri, 11-12 yy.)? başlıklı Yüksek Lisans tez çalışmamızda adı geçen şehirde bulunan 3 tane türbe incelenmiştir. İncelemiş olduğumuz türbelerin 1 tanesi şehir merkezinde, 2 tanesi de şehre yakın mevkide bulunmaktadır. 11-12.yy.lara tarihlendirilen bu orijinalliklerini koruyan türbeler, döneminin tuğla ve terrakota işçiliğini, bulundukları bölgenin süsleme sanatının mimariye aktarılması bakımından önem taşımaktadır. Karahan (Evliya Ata) Türbesi tamamen yenilendiğinden asli özelliğini kaybetmiştir. Türbelerin örtü sisteminde içte kubbe, dışta konik ve piramidal külah uygulanmıştır. Ancak, Karahan Türbesi yenilendiğinden dolayı içten ve dıştan kubbe ile örtülmüştür. Orta Asya ve Kazakistan?daki türbelerin inşasında malzeme olarak genelde tuğla kullanılmıştır. Bu mezar anıtları söz konusu mıntıkada en eski çağlardan beri süregelen Türk Mimari eserleri geleneğinin, Türk İslam dönemi ve Karahanlı Dönemindeki önemli bir temsilcileri olmuştur.
Özet (Çeviri)
The City Taraz which was one of the major centers in Talas basin due to its location in the route of the Silk Road had monuments which are important in terms of religious and architectural heritage. In the Master?s Thesis under the title ?The Tombs in City Taraz of Kazakhstan (Ayşe Bibi, Babacı Hatun ve Karahan Türbeleri, 11-12 centuries)? three tombs located in the mentioned city are investigated. One of the tombs which are examined is situated in the city center, and two are in places near to city. The tombs dated to 11-12 centuries which protected their originality are important due to the brick and terracotta craftsmanship of that period, and to architecture which reflects decorative arts of the local places. Karahan?s (Evliya Ata) Tomb lost its originality as it was completely restored. In the tomb?s cover system, dome from inside and conical and pyramidal cone from outside were applied. However, due to the restoration, Karahan?s Tomb was covered from inside and outside with dome. In the construction of tombs of Central Asia and Kazakhstan generally brick is used as material. These funerary monuments are the important representatives of the Turkish architectural works tradition of the Turkish-Islamic era and Karahanlı Period which in fact developed in the mentioned region since ancient times.