2008 krizi ışığında avrupa borç krizinin Türk imalat sanayii üzerine olası etkileri
The possible effects of the european debt crisis on the Turkish manufacturing industry with the help of the 2008 crisis
  1. Tez No: 348101
  2. Yazar: HAMZA CORUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMİL VARLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal İstikrarsızlık Hipotezi, Kriz, Türk İmalat Sanayii, Borç Krizi, Riskli Finansal Varlık, Financial Instability Hypothesis, Crisis, Turkish Manufacturing Industry, Debt Crisis, Risky Financial Assets
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomik Kalkınma ve Büyüme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Ortodoks Konjonktür Teorileri 2008 Krizini açıklamada yetersiz kalmaktadır. Hyman Minsky'nin finansal istikrarsızlık hipotezi ise, 2008 Krizinin nedenlerini önemli ölçüde ortaya koymaktadır. Minsky, mevcut finansal yapının finansal kırılganlıkları arttırdığını iddia etmektedir. Bu nedenle finansal piyasaların kontrol altına alınması gerektiğini düşünmektedir. Küresel ekonomi, 2008 Krizi'nin olumsuz etkileri nedeniyle sert şekilde daralmıştır. Birçok küresel banka, 2008 Krizi'nin panik ortamında iflas etmiştir. Bazı sorunlu bankaların milyarlarca dolarlık aşırı riskli finansal varlıklarına, hükümetler tarafından müdahale edilmiştir. Bu müdahaleler sonucunda, bazı Avrupa ülkeleri kamu borçlarının çevrilebilirliğinde ciddi sorunlar yaşamıştır. Türk İmalat Sanayii'nin üretim performans göstergeleri, 2008 Krizi'nin olumsuz etkileri nedeniyle sert şekilde daralmıştır. Türk İmalat Sanayii'nin ihracat performansı, Avrupa pazarına şiddetli şekilde bağımlıdır. Bu nedenle Avrupa Borç Krizi'nin olumsuz etkilerine karşı, Türk İmalat Sanayii'nin yapısal açıdan güçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Orthodox Business Cycle Theories have failed to explain the 2008 crisis. Hyman Minsky's financial instability hypothesis has revealed the significant causes of the 2008 Crisis. Minsky argues that the current financial structure has increased financial fragility. For this reason, he is of the opinion that the financial markets should be controlled. The global economy contracted sharply due to the negative effects of the Crisis of 2008. Many global banks went bankrupt in 2008 Crisis' panic environment. Billions of dollars in extremely risky financial assets of some troubled banks were intervened by governments. As a result of these interventions, some European countries experienced serious problems with the refinancing of the public debt. Turkish Manufacturing Industry's production performance indicators declined sharply due to the negative effects of the 2008 Crisis. The export performance of Turkish manufacturing industry severely dependent on the European market. Therefore, against the negative effects of the European debt crisis, the Turkish Manufacturing Industry needs to be strengthened in structural terms.