Esnek çalışma düzenlemelerinin örgütsel bağlılığı sağlamaya etkisi: Başbakanlık örneği
Impacts of flexible working regulations on providing organizational commitment : Instance of Prime Ministry
- Tez No: 348100
- Danışmanlar: PROF. DR. ENVER AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Flexible Working, Organizational Commitment, Work-Life Balance, Flexible Working Regulations, Types of Organizational Commitment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Teknoloji ve diğer rekabetçi güçlerde makro seviyedeki değişiklikler nedeniyle, insan kaynaklarının işe alımı, yerleştirilmesi ve muhafazası konusunda esneklik kavramın önemli olduğuna ilişkin gittikçe artan bir kabul vardır. Esnek çalışma şekilleri ise bireylerin iş ve aile dengesine büyük oranda katkı sağlayabileceği için, işgörenler tarafından tercih edilen bir çalışma şekli olabilecektir. Aynı zamanda örgütler için varlıklarını devam ettirebilmek, rekabet edebilirliğini sürdürmek, verimliliği artırmak amacıyla insan kaynaklarına daha da önem vermeleri kaçınılmaz bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Esnek çalışma şekilleri de işgörenlerin örgütsel bağlılığını arttırabilmek için örgütlerin işgörenlerine sunabileceği yöntemlerden birisidir. Böylece işgörenlerin hem iş-hayat dengesini kurması kolaylaşabilecek hem de nitelikli insan kaynağının işe alımı ve işte tutulması daha kolay olabilecektir. Bu çalışmanın amacı, esnek çalışma düzenlemelerinden yararlanmanın örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmanın kapsamını ise Başbakanlık merkez teşkilatında uzman, uzman yardımcısı, yönetici personeller oluşturmaktadır. Yapılan regresyon ve pearson korelasyon analizleri neticesinde, iş-yaşam dengesinin sağlanmasının örgütsel bağlığı arttıracağı, çalışma yerinin esnekleştirilmesinin devam ve normatif bağlıkları arttıracağı, çalışma saatlerinin esnekleştirilmesinin devam bağlılığını arttıracağı tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan t-testi ve anova testi sonucunda demografik değişkenlerle örgütsel bağlılık, esnek çalışma şekilleri arasındaki ilişki incelenmiş, aynı zamanda esnek çalışma şekillerinden yararlanmak isteyenlerin örgütsel bağlılıklarında artış olabileceği tespit edilmiştir. Anahtar Sözcükler :Esnek Çalışma, Örgütsel Bağlılık, İş-Yaşam Dengesi, Esnek Çalışma Düzenlemeleri, Örgütsel Bağlılık Türleri
Özet (Çeviri)
Due to changes in technology and other competitive forces at the macro-level, there is an increasing acceptance on the concept of flexibility is important. Due to the fact that flexible work patterns can contribute a large extent to work and family balance of individuals ,flexible working may be preferred by the employees as a way of working. At the same time, in order to maintain their existence, competitiveness, ensure the efficiency, giving more importance to human resources appears to be unavoidable for organizations. In order to increase organizational commitment, flexible working patterns is one of the methods that organizations can offer to their employees. Therefore, both establishing the work-life balance of employees and recruitment, retention of qualified human resource can be easier. The aim of this study is to examine the impacts on organizational commitment of benefiting from flexible working arrangements. This study covers the central organization of the Prime Minister's expert, the expert assistant, management personnel. As a result of the Regression and Pearson correlation analysis, it shows that providing work-life balance will increase the organizational commitment, flexible workplace will increase continuance and normative commitment, flexible working times will increase continuance commitment. Also as a result of the t-test and anova test, we examined the relationship between demographic variables and organizational commitment, flexible working patterns, at the same time we determined those who want to take advantage of flexible forms of work, can increase organizational commitment.