Etkinlik ve verimlilik ölçüm yöntemleri üzerine bir yazılım uygulaması
A software application on efficiency and productivity measurement methods
  1. Tez No: 348103
  2. Yazar: YASEMİN BARUTÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik ve Verimlilik, Veri Zarflama Analizi, Süper Etkinlik, Yazılım, Efficiency and Productivite, Data Envelopment Analysis, Super Efficiency, Software
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Yöneylem Araştırması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Etkinlik ölçümünde üç farklı yaklaşım vardır: Oran analizi, parametrik yöntemler ve parametrik olmayan yöntemler. Oran analizi tek boyutlu olduğu için kullanımı kısıtlıdır. Parametrik yöntemleri kullanırken ise girdi ve çıktılar arasındaki fonksiyonel yapı hakkında bilgi gerekmektedir. Parametrik olmayan bir yöntem olan Veri zarflama analizi ise hiçbir varsayıma ihtiyaç duyulmaması ve çoklu girdi ve çoklu çıktısı olan birimlerin göreliği etkinliğini ölçebilmesi nedeniyle yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Bu çalışmada son yıllarda yöneylem araştırmasında yaygın olarak kullanılan ve endüstri kolları içerisinde yer alan işletmelerde geniş kullanım alanı bulan Veri Zarflama Analizi-VZA ile karar vericilerin etkinlik değerlerini hesaplamak amacıyla geliştirilen yazılım anlatılmaktadır. Ayrıca bu yazılım sayesinde CCR ve BCC modelleri üzerinde analiz yapılabilmektedir ve her bir karar birimi için potansiyel iyileştirme ve süper etkinlik metodu hesaplanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Measurement of Efficiency has three different methods: The ratio analysis, parametric and non-parametric methods. The ratio analysis is limited because this method is one dimensional. In the parametric methods, functional relationship between outputs and inputs are the needs to be known. Data envelopment analysis, DEA, is non-parametric method which commonly used in the Measurement of Efficiency. In DEA method, there are no assumptions required, and the relative efficiency of units with multiple inputs and outputs can be obtained. Furthermore, this study explains a software about Data Envelopment Analysis which displays Efficiency indexes for each decision making units. DEA is widely spread method by operation researches, management sciences, and by businesses located within industrial sectors recent years. This software can be used to analyse CCR and BCC methods. Overall, it also calculates super effiency, and potential improvement values for each decision making units separately.