Sağlık personeli çalışma saatlerinin performans üzerine etkisi: Ankara'da bir hastane örneği
Impact on the staff of hours of work: Example of a hospital in Ankara
  1. Tez No: 348104
  2. Yazar: PINAR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JÜLİDE YILDIRIM ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vardiyalı Çalışma, Performans, Sağlık Sektörü, Çalışma Yetenek Endeksi, 1 - Shift Work 2 - Performance 3 - Health Sector 4 - Work Ability Index
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Türkiye'de giderek artan sağlık ihtiyacına bağlı olarak, sağlık sektöründe ekonomik performansa paralel ve başarılı bir ilerleme kaydedilmiştir. Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde, sağlık hizmetlerini sağlamak ve geliştirmek için çaba göstermek önem kazanmıştır. Bu çalışmada vardiyalı çalışmanın, sağlık çalışanlarının performansına etkisi araştırılmıştır. Bu araştırmaya doktor, hemşire ve acil tıp teknisyenleri katılmıştır. Katılımcılara bir anket uygulanmıştır. Anket dört bölümden oluşmaktadır. Öncelikle sağlık çalışanlarına sosyo - demografik bilgileri ile ilgili sorular sorulmuştur. Sonra kendi uyku düzenleri ile ilgili sorular, sağlık durumları ve öznel iş performansları ile ilgili sorular sorulmuştur. Vardiyalı çalışmanın performansa etkisini değerlendirmek amacıyla bir çalışma yeteneği indeksi kullanılmıştır. 150 sağlık çalışanı bu anketteki sorulara cevap vermiştir. Verilerin analizi sonucunda, sağlık çalışanlarının önemli sağlık ve uyku problemleri olduğu ortaya çıkmıştır. Mesleklerinden ve yaptıkları işten memnun olmalarına rağmen, gelecekte bu işi yapamayacaklarını belirtmişlerdir. Çalışma Yetenek Endeksi (WAI) alt kalemleri dikkate alındığında, vardiyalı çalışmanın iş sağlığı üzerinde olumsuz yönde önemli sonuçları olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca vardiyalı çalışanlar ile vardiyasız ve düzenli çalışan sağlık çalışanları karşılaştırıldığında vardiyalı çalışanlar, gelecekteki performans düzeyleri hakkında kötümserdirler.
Özet (Çeviri)
Parallel to the successful economic performance, there has been a remarkable progress in health sector in Turkey. In the framework of Health Transformation Program, efforts to improve organize and provide healthcare services have gained importance. This study investigates the impact of shift work on the performance of health care workers. For this end a survey has been implemented where participants have been selected by snowball sampling technique. The survey consists of four sections. Firstly the socio ? demographic information of healthcare workers have been gathered. After the questions regarding their sleep patterns,health status, and subjective work performance have been asked. In order to assess the impact of shift work on performance a Work Ability Index has been utilized. 150 healthcare workers have participated in the survey. Analysis results indicate that healthcare workers experience significant health and sleep problems. Even though there are content and happy with their Works, they rather would not do this job in the future. Empirical results do not indicate any negative impact of shift work on performance. However when the sub-items of Work Ability Index is taken into consideration, it emerges that shift work has a significant negative impact on health. Moreover those who work on shifts are pessimistic about their future levels of performance compared to the healthcare workers who do work on regular basis.