Mahkemenin bağımsızlığı ve tarafsızlığı
The independence and impartiality of the court
  1. Tez No: 348126
  2. Yazar: BÜLENT DELİBALTA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR SALİHPAŞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yargı bağımsızlığı, Yargı tarafsızlığı, Yargıya müdahale çeşitleri, Yargının Bağımsız ve Tarafsız yönetimi, Independence of the judiciary, Judicial impartiality, The intervention of the judiciary, The judiciary is independent and impartial management
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anayasa Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
argının bağımsızlığı ve tarafsızlığı, hukuk devleti olmanın temel şartlarındandır. Hukuk devletinde bireylerin hak ve özgürlükleri, ancak bağımsız ve tarafsız yargı sayesinde korunur ve gelişir. Hukuki uyuşmazlıkların kesin olarak karara bağlandığı mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı da toplumun güvenliği açısından önemlidir. Bu açıklamalardan yola çıkarak tezimizde bireylerin huzur ve güvenliğini temin etmeye yarayacak bağımsız ve tarafsız bir yargı düzeni oluşturabilmek için gerekli argümanlar açıklanmaya çalışılmıştır. Bu nedenle çalışma alanımız özellikle yargının ön plana çıkan sorunlu alanları ile ilgili olmuştur. Karşılaştırmalı hukuktan da yararlanılarak yapılan araştırmalar sonucunda yapılan Anayasal ve yasal değişikliklere rağmen halen yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını tehdit eden düzenlemelerin mevcut olduğu kanaatine varılmıştır. Tezin birinci bölümünde, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı kavramları ile bu kavramların yer aldığı uluslararası belgeler ve bu konudaki AİHM kararları ele alınmış, yargı organının yasama ve yürütme organından ayrı bir erk olduğuna vurgu yapılmış, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına karşı müdahale çeşitlerine değinilmiştir. İkinci bölümünde yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını gerçekleştiren etkenler ile karşılaştırmalı hukukta var olan uygulamalara değinilmiştir. Yapılan tespitler sonuç bölümünde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Independence and impartiality of the judiciary is one of the basic requirements of being state of law. The rights and freedoms of individuals are protected and developed by an independent and impartial judiciary in the state of law. Independence and impartiality of the courts which definitely conclude legal disputes is important for the safety of the community. Based on these explanations, in our thesis, the necessary arguments to build an independent and impartial judicial system that are sufficient to ensure the peace and security of individuals are tried to explain. Therefore, the area of our studies are focused, especially, fore the troubled areas of judiciary. As a result of research by benefitigng from the comparative law, despite the constitutional and legal changes that threaten the independence and impartiality of the judiciary have concluded that the current arrangements. In the first part of the thesis, with the terms of independence and impartiality of the judiciary, international documents that including this terms and the decisions of the European Court of Human Rights on this issue are examined, judiciary, legislation and execution bodies seperation was emphasized. In the second part, with the factors of independence and impartiality of the judiciary performs, existing practices in comparative law have mentioned. The findings are described in the conclusion.