Kazakistan Cumhuriyeti'nde radyo ve televizyon yayıncılığında yeniden yapılanma ve ortaya çıkan sorunlar: Avrupa Birliği ve Türkiye karşılaştırmalı
Restructuration of radio and television broadcasting in Kazakhstan and problems encountered: A comparison with European Union and Turkey
  1. Tez No: 348190
  2. Yazar: GALYMZHAN TAZHIBAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇİFTCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kazakistan'da radyo ve televizyon yayıncılığı, Radyo ve televizyon yayıncılığında denetim, Radio and television broadcasting in Turkey and Kazakhstan, Supervision in radio and television broadcasting
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 500
Özet
Kazakistan Cumhuriyeti'nde Radyo ve Televizyon Yayıncılığında Yeniden Yapılanma ve Ortaya Çıkan Sorunlar: Avrupa Birliği ve Türkiye Karşılaştırmalı,Tez çalışma, altı bölümden oluşmaktadır. Her bölümde, incelenen konuya ilişkin öğreti ve uygulamadaki fikirlerin yansıtılmasına ve özellikle kişisel görüşümüzün gerekçeleri ile ortaya konulmasına özen gösterilmeye çalışılmıştır. Tez'in birinci bölümde medya hizmet sağlayıcılarını incelemeden önce Kazakistan ve Türkiye'nin kısaca tarihçeleri ile siyasî, hukukî ve ekonomik yapısı ele alınarak uluslararası arenadaki yerleri ve konumu belirtilmiştir. İkinci bölümde 'ifade (söz) hürriyeti' kavramına değinilmiş ve ifade hürriyetinin tanımı yapılmıştır. Bu noktada Kazakistan ile Türkiye arasında uygulama açısından farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin kitle haberleşmesindeki önemi vurgulanmıştır. Üçüncü bölümde, radyo ve televizyonun tanımı ve tarihçesine kısaca değinilmiştir. Televizyon yayıncılığının dünyada başlaması ve Türkiye?deki televizyon yayıncılığının gelişimi ve bugüne kadarki görsel ve işitsel alanda çıkarılan medya mevzuatlarına kısaca değinilerek değişiklikler incelenmiştir. Dördüncü bölümde, Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını aldıktan sonra çoğulcu sisteme geçen Kazakistan'da radyo ve televizyon yayıncılığı üzerinde durulmuştur. `Radyo ve Televizyon Yayıncılığında Denetim' başlıklı beşinci bölümde, denetim kavramının tanımı yapılarak yararları ile sakıncaları ele alınmıştır. Türkiye'deki görsel ve işitsel medya alanında denetimler incelenmiştir. Çalışma konusu olan Kazakistan'daki radyo ve televizyon yayıncılığı alanındaki hukukî denetimler incelenirken SSCB'nin tekelci döneminden başlayarak ele alınmış ve bağımsızlıkla beraber çoğulcu sistemine geçilmesinden sonraki denetim sistemi incelenerek Türkiye ile karşılaştırılmıştır. Tez'in son bölümü olan altıncı bölümde ise, Kazakistan ile Türkiye'deki radyo ve televizyon yayıncılığındaki farklılıklar karşılaştırılmıştır. Bu bölümde Türkiye'de yürürlükte olan 6112 sayılı Kanun ile Kazakistan kitle iletişim alanındaki 451-I sayılı Kanun'un tanımları kısmından başlayarak denetim sisteminin farklılıkları ile eksiklikleri ele alınarak karşılaştırılası yapılmıştır. Düzenleyici üst kurulun yapısı, görev ve yetkilerine değinilerek usulsüzlük tespit edildiğinde yaptırım uygulamaları karşılaştırılmıştır. Radyo ve televizyon yayıncılığında düzenleyici ve denetleyici üst kurul olmayan Kazakistan'da bir üst kurul örneği getirilerek öneride bulunulmuş ve çözüm yolları aranmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study consists of six chapters. In every chapter, we attempted to review the literature on the related subject, to reflect the ideas regarding practices and to justify our personal position. The first chapter of the thesis summarizes the history of Kazakhstan and Turkey, with respect to their political, legal and economical structures, and their place in international arena before proceeding to the analysis of media service providers. The second chapter mentions `the freedom of (speech) expression? and the restrictions of the freedom of expression is explained. The practices of Kazakhstan and Turkey differ at this point. The importance of the freedoms of thought and expression in the mass communication is stressed. In the third chapter, we briefly mentioned the definition and the history of radio and television. We mentioned the beginnings of television broadcasting throughout the world, the development of television broadcasting in Turkey and media regulations on visual and radio media, and studied the developments. The fourth chapter discusses the radio and television broadcasting in Kazakhstan that embraced the pluralism after the collapse of Soviet Union and the gaining of independence. In the fifth chapter entitled `Supervision in Radio and Television Broadcasting?, we defined the term `supervision? and discussed its pros and cons. We reviewed the supervision practices in Turkey on visual and radio media. When discussing the main theme of the study namely legal supervision on radio and television broadcasting in Kazakhstan, we began from the monopolist practice in the Soviet Union and proceeded to the supervision practices after pluralism embraced together with independence by comparison to Turkey. The sixth chapter, also the last chapter of the thesis, compares the radio and television broadcasting systems in Kazakhstan and Turkey. This chapter compares the Law 6112 of Turkey and the law 451-I of Kazakhstan starting from the definition parts and determining the differences and deficiencies in supervision system. Comparison includes the structure of regulatory supreme body (RTUK), the missions and competences, and sanctions on infractions. In conclusion, we proposed a supreme board for Kazakhstan where there is no regulatory and supervision body on radio and television broadcasting, and probed several solutions.