Ruen bölgesi monograisi
Ruen area monograph
  1. Tez No: 348191
  2. Yazar: GÜNAYDIN KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Monografi Çalışması, Edebiyat, Derleme, Monograph Study, Literature, Compilation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 372
Özet
Bu çalışmada Bulgaristan?ın Ruen ilçesinde ve köylerin de yaşamakta olan Türklerin monografisi yapılmıştır. Tezin birinci bölümünde alan verilerinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Yörenin tarihi, demografik ve etnik yapısı, ekonomik ve sosyal hayatı gibi konuların üzerinde durulmuştur. Yöreyle ilgili yazılan Bulgarca eserler Türkçeye çevrilmiştir. Tezin ikinci bölümünde alana ilişkin bulgular verilmiştir. Ruen ve çevresinde görülen Halk Edebiyatı örnekleri derlenmiştir. Yörede görülen Atasözü, Deyim, Mani, Dinî ve Menkıbevi Hikâye, İlahi, Bilmece ve Tekerleme, Türkü, Masal, Efsane, Fıkra gibi Halk Bilgisi yaratmaları derlenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise, Ruen Bölgesinde yaşayan insanların geçiş dönemlerine yer verilmiştir. İnsan hayatının önemli geçiş dönemleri olan doğum, sünnet, askerlik, evlenme, ölüm gibi konular ayrıntılı olarak incelenmiştir. Yine bu bölümde Halk Hekimliği, Halk Tiyatrosu, Halk Ekonomisi, Halk Mutfağı, Kutsal Sayılan Yerler, Halk Meteorolojisi, Halk İnanışları, Eski Zanaatlar gibi konuların üzerinde durulmuştur. Tezin son bölümünde yörede gerçekleştirilen derleme çalışmaların değerlendirilmesi ve sonucu yapılmıştır. Derlenen halk bilgisi yaratmalarının özellikleri dile getirilmiştir. Derlemem esnasında yaşanılan zorluklara da kısaca değinilmiştir. Tezin EK-1 bölümünde halk bilgisi ürünlerini yaratan ve yaşatan kaynak kişilerin listesi verilmiştir. EK-2 bölümünde ise, yörede çekilen önemli resimlere yer verilmiş. Her resim için bir cümlelik bir açıklama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study in a monograph about the ethnic Turkish minority living in the municipality of Ruen, a region was wade. In this process, history, demography, ethnic composition, socio-economic aspects of the life in the region were the main areas of focus. The sources, conceming the region, were translated from Bulgarian into Turkish. In the second part of the folklore, typical of Ruen and the region were compiled, for instance proverbs, expressions, religions and tongue twisters, soungs, fables, legends, and anecdotes. The next part of the thesis is focused on the important transition periods in the lives of Ruen?s people: birth, circumcision, military service, wedding, death, all were discussed in detail, Also in this part, folk medicine, and public theater, local economy and cuisine, places considered sacred by the locals, folk meteorology, believes, and traditional crafts were emphasized. The final part of the study is an attempt to assess the importance of previous collections and studies regarding the issue and to derive a conclusion. The features of the compiled local knowledge were mentioned in addition to the obstacles faced during the compilation process. In the App. 1 there is a reference list of people who created and preserved the folklore. App. 2 is a collection of pictures taken in the region during the process of collecting information. Every picture is accompanied by a short explanation.