Asur devleti'nin başkentleri
The capital cities of Assyrian state
- Tez No: 348192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ GÜRKAN GÖKÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
- Anahtar Kelimeler: Asur, Kalhu, Ninive, Assur, Kalhu, Niniveh
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Asur devleti M.Ö. 2000?lerden M.Ö 600?lere kadar varlığını sürdürmüş, bu dönem içerisinde bir şehir devletiyken imparatorluk olmayı başarmış büyük bir devlettir. Tezimizin içeriğini bu devletin başkentleri oluşturmaktadır. Bu başkentler sırasıyla; Asur, Kar-Tukulti-Ninurta, Kalhu, Dur-?arrukin ve Ninive?dir. Tezimizin amacı (kronolojik sıraya göre) bu başkentlerin kuruluş ve nedenlerini, kuruldukları coğrafyanın bu şehirlere etkileri ve bu şehirlerin mimari özelliklerini açıklamaya çalışmaktır. Tezimizde her bölüm üç başlık altında incelenmiştir. İlk bölümde şehrin coğrafyası, arkeoloji tarihi, ikinci bölümde çivi yazılı belgelerin tercümeleri ışığında kentteki yapılar, üçüncü bölümde ise, arkeolojik kazılar sonucunda ele geçen bulgular ışığında bu yapılar ve yapıların özelliklerini sunmayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
The Assyrian state that existed between 2000 BC. till 600 BC. And during this time it managed to become an empire from humble city state. The context of our thesis focuses on the capitals of this state. These capitals in order would be Assur, Kar-Tukulti-Ninurta, Kalhu, Dur-Sharrukin and Niniveh. The purpose of our thesis (in chronological order) is to explain why and how these capitals were founded, the impact of the geography on these cities. Each topic has been divided and researched in three chapters. In the first chapter, the city?s geography, archeological history. In the second chapter, the buildings within the city are mentioned under the guide and translation of cuneiform tablets. İn the third chapter, we tried to present the building and structures purpose that uncovered during archeological excavations.