Yazılı basında HIV/AIDS ile yaşayan bireylere yönelik nefret söylemi
Hate speech in the written press aganist to with HIV/SIDS living individuals
  1. Tez No: 348194
  2. Yazar: CEREN YEGEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİM HALUK SELMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Nefret söylemi, Homofobi, Ötekileştirme, Damgalama, Ayrımcılık, Hate speech, Homophobia, Othering, Stigmatizing, Discrimination
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bir kimsenin karşısındaki kimse ya da grubu cinsiyeti, ırkı, ulusu, dini, ırkı ya da cinsel yönelimleri konusunda yerer, aşağılar ya da kınar tarzda söylemde bulunması olarak tanımlanabilecek olan nefret söylemi, Türk yazılı basınında da bir sorun olarak var olabilmektedir. HIV/AIDS ile yaşayan bireylere, eşcinsellere, kadınlara ve LGBTT bireylere yönelik uygulanan homofobi, dışlama, ötekileştirme, damgalama gibi bir çok durum, nefret söyleminin temelini atarken, gücünü de toplumsal yapı ve kültürden almaktadır. Medya içeriklerinde yer alan söylemlerde, ayrımcı ve homofobik ideolojileri dışa vurabilmektedir. Örneğin, ?AIDS?li köyünden de kovuldu?, ?Öldürülen travesti HIV?li çıktı? vb. haberler, toplumdaki kalıp yargıları desteklemekte ve homofobik ideolojileri yaymakla birlikte aynı zamanda meşrulaştırmaktadır. Bu duruma paralel şekilde, birçok haber metnindeki ayrımcı bakış açısının da göz önüne serilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Türk yazılı basınında (Cumhuriyet,Posta, Radikal, Takvim ve Zaman Gazeteleri) Nisan 2010-Nisan 2012 tarihleri arasında yayınlanan ve HIV/AIDS ile yaşayan bireylere yönelik nefret söylemini içerdiği/öne çıkardığı varsayılan haberler Van Dijk?ın eleştirel söylem analizi yöntemi içerisinde haberin makro ve mikro yapılarının çözümlenmesi ile incelenerek, böylelikle medyanın içerikleriyle HIV/AIDS ile yaşayan bireylere yönelik sosyal ayrım, homofobi ve ötekileştirme gibi düşünsel eğilimleri doğrucu ve yayıcı bir rol oynadığı varsayımı tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hate speech which can be called using the humiliating, criticising or decrying speech due to individuals who have diffrent gender, race, nationality, religion, or sexual orientation, in the Turkish written press may also have been a problem. Individuals who have HIV/AIDS, homosexuals, women and LGBTT individuals exposed to the homophobia, exclusion, alienation, stigmatizing and stuations a lot like these. These situations lie benath the hate speech, and its strenght comes from the social structure and culture. The discourses on media content, discrimination and homophobic ideologies may come out. For example,“AIDS living individual fired from the village”,“HIV living transvestite murdered”and a lot of such news support, spread and legitimize the homophobic stereotypes in the society. Parallel to this situation, many news texts with discriminatory perspective must be exposed. In this study, in the Turkish written press (Cumhuriyet, Posta, Radikal, Takvim ve Zaman Newspapers) published between April 2010-April 2012 and HIV/AIDS contained hate speech towards people living with/put forth the default news will be examined in Van Dijk?s critical discourse analysis method with analysising of news?s macro and micro structures, so that the media contents HIV/AIDS social discrimination towards people living with homophobia and alienation, such as intellectual truthful and play a role in spreading the assumption that trends are discussed.