Genç tüketicilerin eğlence pazarlaması faaliyetlerine ilişkin tutum ve davranışları üzerine bir araştırma
Entertainment marketing of consumer attitudes and behavior of young research activities
- Tez No: 348266
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL YÜKSELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğlence pazarlaması, Boş zaman değerlendirme
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışmanın amacı, lisans programında okuyan öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirme biçimleri hakkında, tutum ve davranışlarını incelemek; boş vakitlerinin tespiti ve eğlence anlayışını etkileyen faktörlerin neler olduğunu belirlemektir. Tanımlayıcı model çerçevesinde gerçekleştirilen araştırmada veriler, yüz yüze anket ile toplanmıştır. Çalışmanın evrenini Beykent Üniversitesi?nde lisans öğrenimini sürdüren tüm öğrenciler oluşturmuş olup kolayda örnekleme yoluyla örneklem seçilmiştir. 15-22 Mart 2013 tarihleri arasında toplanan veriler, SPSS programında t testi ve varyans analizi ile analize alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, araştırma kapsamına giren öğrencilerde boş zamanı değerlendirmede etkili olan faktörler, çeşitlilik arayışı, teknoloji yönelimi ve spor yönelimidir. Söz konusu faktörlerin çeşitli demografik faktörler itibariyle farklılık testleri de ilgili bölümlerde yer almaktadır. Araştırmada lisans öğrencilerinin eğlence deneyimlemelerinde parayı önemsemedikleri, aileleri ile yaşayan öğrencilerin daha fazla çeşitlilik arayışına girdiği, heyecan ve farklılık faktörlerinin boş zaman değerlendirmede daha aktif rol oynadığı saptanmıştır. Anahtar Kelimeler :
Özet (Çeviri)
The purpose of the study, is to investigate the behaviors and attitudes of undergraduate students about the courses of actions in spending their leisure time and to determine the significant factors affect their activities. Entertainment marketing approach and its tools are also studied in this framework. A discriptive research was conducted and the data was gathered by survey method. The sample was selected by convenience sampling and the questionnares were distributed and collected by face to face interview. According to the research results, variety seeking orientation, fitness orientation and technology orientation are significant dimensions in determining of courses of actions in spending leisure time. It is also tested the differences of these dimensions by the various demographic variables. The research results show that the young people included by the sample dont take avare of the money in spending their leisure time. The youngs who live with their families are more conscious in variety seeking. Thrilling and aesthetic factors are meaningful drivers of deciding the selection of courses of action for spending leisure time. KeyWords : Entertainment Marketing, SpendingLeisure Time