Liderlik ve örgütsel sessizlik: Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışma örneği
Leadership and organizational silence: Haseki Training and Research Hospital working example
  1. Tez No: 348286
  2. Yazar: DİLEK EREN
  3. Danışmanlar: PROF. AYŞEGÜL YILDIRIM KAPTANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Silence, Silence Organizational, Leadership
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma; sağlık çalışanlarının liderlik ve örgütsel sessizliğe dair algı düzeylerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma verileri İstanbul?daki bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi?ndeki sağlık personelinin %10?u randomize olarak çalışma kapsamına alınarak oluşturulmuştur. Bu randomizasyon yapılmadan önce meslek gruplarına göre tabakalama yapılarak gruplar homojen olarak oluşturulmuştur. Daha sonra sicil numaralarına bakılarak sistematik örnekleme yapılmıştır. Çalışanların izinli olma, nöbet ertesi olma durumlarına göre, % 10 fazla ek örnek daha yedek olarak alınmıştır. Bu şekilde 157 sağlık çalışanına ulaşılarak anket doldurması sağlanmıştır. Veri toplama aracı özel olarak tez için hazırlanmış bir skaladır. Bu skalanın geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Bu skala ile toplanan veriler bilgisayar ortamında SPSS 15.00 istatistik paket programında analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde geçerlilik, güvenilirlik, dağılımın özelliklerine göre ortalama, standart sapma ve faktör analizi, T-testi, anova, regresyon analizi kullanılmıştır. Günümüz sert ve yoğun rekabet koşulları, küçülen dünya ve bilinçli tüketicinin beklentileri doğrultusunda insan faktörünün değeri anlaşılmış ve daha da önem kazanmıştır. Buna rağmen Türkiye?de sıkça karşılaşılan; işgörenlerin örgütsel sorunlara endişe ve düşüncelerini isteyerek ya da istemeyerek ifade etmeme durumu olan işgören sessizliği kavramı üzerine, oldukça az çalışma bulunmaktadır. İşgörenlerin örgüt içindeki belirli konu ve sorunları bildiği halde üstleriyle gerçeği konuşmadıkları çelişkisi, sessizlik konusunu araştırmaya değer kılmaktadır. Hastane çalışanlarının örgütsel sessizliğini etkileyen temel faktörlerden birisi de yöneticilerin sergiledikleri liderlik davranışlarıdır. Bu çalışmada, yöneticilerin liderlik özelliklerinin çalışanların örgütsel sessizlikleri üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığı incelenmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research on the perception of health professionals to determine the level of leadership and organizational silence was prepared. Research data, 10% of an Istanbul Education and Research Hospital medical staff involved in the study are based randomized trial. This is prior to randomisation stratified by occupational groups as homogeneous groups formed made. Then, looking at the registration numbers were systematic sampling. Employees are to be allowed, according to their seizure to the next, more than 10% of the additional sample is taken as a backup. In this way, 157 healthcare workers to fill in the survey were reached. Sliding scale data collection tool specially crafted china thesis.The reliability and validity of this scale were analyzed. This scale, the data collected were analyzed using SPSS statistical package 15:00. For data analysis, validity, reliability, according to the characteristics of the distribution, mean, standard deviation, and factor analysis, T-test, Anova, regression analysis were used. In today's harsh conditions and intense competition, shrinking the world and understood the value conscious consumer expectations and gained even more importance of the human factor. However, frequently encountered in Turkey, concerned about the organizational problems, willingly or unwillingly, and to express their thoughts on the concept of state of the silence of the employee, there is very little work. Employees within the organization who know the issues and problems specific conflict superiors do not speak the truth, silence makes the issue worth investigating. One of the major factors affecting organizational silence of the hospital staff, managers exhibit leadership behaviors. In this study, leadership qualities of managers of employees attempted to investigate whether there is any impact on organizational silence. As a result of the research profession, health care workers, according to age and gender, and leadership in organizational silence will make a significant difference scale scores (p < 0.05). All the independent variables have the most significant effect as a result of regression analysis, age (p < 0.05). Population of the study of leadership behavior exhibited by managers, healthcare workers adversely affected by operation and organizational prefer to remain silent as.