Çalışma yaşamında iş stresi
Work stressin business life
  1. Tez No: 348292
  2. Yazar: DİLEK BULUT
  3. Danışmanlar: DR. MEHMET SARITAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Stres kaynakları, Örgütsel Stres, Stres ile Başa Çıkma, İş Verimi ve Etkinliği, Stress, Souce of stress, Coping with stress, Organizational stress, Oroductivity andefficieney of work
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Modern çağın bize getirdiği yenilik ve teknolojik gelişmelerle birlikte, artan sanayileşme, iş yaşamına hareketlilik ve hız kazandırmış, bu yoğun çalışma temposunda ve rekabet ortamında çalışan bireylerin stres yaşamaları kaçınılmaz olmuştur. Stres kavramı gündelik yaşantımızda da sık sık duyduğumuz ve yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen bir kavramdır. Sosyal yaşam ve çalışma hayatındaki hızlı gelişme ve değişim sonucunda bu alanlarda yaşayan ve çalışan insanlar yoğun olarak strese maruz kalmaktadır. Uzun ve yoğun strese maruz kalan çalışanların hem sağlığı etkilenmekte hem de iş yaşamındaki performansları olumsuz yönde etkilenmektedir. İş yaşamında stres gerek ticari işletmelerin gerekse kamu hizmeti veren kuruluşların etkinlik ve verimliliklerini düşürmekte, hem maddi yönden hem de hizmet sunumu yönünden büyük kayıplara neden olmaktadır. Bu yönüyle ele alındığında günümüzün en önemli sorunları arasında yer alan stres, çalışma yaşamında etkisi ve sonuçları itibariyle üzerinde durulması gereken bir konudur. İş yaşamında, çalışan bireylerde psikolojik bir gerilim durumu yaratarak iş verimi ve etkinliğini önemli ölçüde etkileyen stres ile başa çıkılması ve aynı zamanda stresin yıkıcı, olumsuz etkisini azaltabilmek amacıyla stresle mücadele kapsamında stres yönetimi, üzerinde önemle durulması gereken bir süreçtir. Bu çalışmada, stres kavramı ile stres yaratan unsurlar bireysel ve örgütsel yönleriyle ele alınmış, stresin örgütsel düzeydeki etkileri, iş yaşamında stres kaynaklarının ortaya çıkardığı sorunlar ve stres ile başa çıkma yöntemleri üzerine literatür taraması yapılarak stres kavramı teorik olarak değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Increasing industrialization mobilizes and accelerates business life with innovation and technological advances of the modern age has brought us. There fore employees face with stress in the intense work pressure and competition environment. Stress we, often hear in our daily life is an inseparable part of our life. As a result of rapid development and change in social life and business life, employees are exposed to stress intensively in these areas.Employees who are exposed to stres intensively affects negatively in terms of their health and business performance. Work stres in busines life reduces efficiency in business firms and public institutes and causes great losses both firancially and terms of service delivery. Stress which is one at the most important problems nowadays is a subject needs to focus on.Stress causes psychological tension for employees and affects productivity significantly. Stress management is an important process to check, the stres and reduce the negative impact of stress in this study , the concept of stress and components which cause stress are analyzed in terms of individuals and organizational . Review of the literature is made on effects of stress at the organizational level, problems sources of stress determine and ways of coping with stress. The concept of stress is tried to estimate in theory.