Çalışma yaşamında iş stresinin verimlilik üzerine etkileri: Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde çalışan hemşireler üzerine bir uygulama
The effects of job stress in working life on efficiency: An practice on nurses working at Süleyman Demi̇rel University Research and Training Hospital in Isparta
- Tez No: 369154
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Nursing, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik mesleği, iş stres düzeyi, işgücü verimliliği, Nurse profession, job satisfaction level, labor efficiency
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, hemşirelerin iş stres düzeyleri ile iş verimlilik düzeylerini bazı değişkenlere göre incelemektir. Yapılan geniş literatür araştırması ışığında, günümüz koşullarında stresin insanların yaşamlarını oldukça sık etkilemeye başlamış olduğu durumu görülmektedir. Artık stres bireylerin farkında olsunlar veya olmasınlar günlük yaşamlarının bir parçası haline gelmiş durumdadır. Kişiler gerek içinde bulundukları ruhsal durumdan dolayı gerekse de çevresel faktörlerden dolayı birçok kez stres yaşamaktadır. Bunun yanı sıra eğer kişi çalışma hayatı içerisindeyse örgütsel faktörler de kişinin stres yaşamasına sebep olmaktadır. Çalışma yaşamında stresin yoğun olarak yaşandığı sektörlerden biri hizmet sektörüdür. Hizmet sektörü aynı zamanda verimlilik ve iş gücü verimliliği açısından da oldukça önemlidir. Günümüzde hemen hemen her ülkenin ve işletmenin üzerinde hassas bir şekilde durduğu verimlilik ve iş gücü verimliliği değişik boyutları ile değişik parametreler ışığında incelenen bir nitelik kazanmıştır. Hizmet sektörünün önemli bir kısmını sağlık kurumları oluşturmaktadır. İşgücü yoğun hizmet birimleri oldukları için hastaneler sağlık kurumlarının içerisinde önemli bir hizmet basamağıdır. İşgücü yoğun olmasından dolayı hastanelerde işgücü verimliliği de büyük önem taşımaktadır. Ve hastanelerde çalışanların departmanlarına bakıldığında en büyük bölüme hemşirelik hizmetlerinin sahip olduğu görülmektedir. Dolayısıyla hemşireler hastane içerisinde önemli bir işgücü oluşturmaktadır. Ve çalışma koşulları, yaş cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı, eğitim durumu gibi demografik özellikler ve çalıştıkları kurumun özellikleri hemşirelerin stres yaşamasına neden olmaktadır. Stresli bir ortam olması, hemşirelik mesleğinde ciddi önem taşıyan işgücü verimliliğini önemli ölçüde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine nurses' job satisfaction levels and job efficiency level in terms of some variables. In the light of expanded literature research, it is seen that stress in nowadays life conditions begins influence on individuals' life frequently. Anymore, stress is a part of individuals' life even if individuals aware of it or not. Individuals are experienced stress because of both emotional situations including individuals and environmental factors. Besides, organizational factors cause that person is experienced stress if person is within working life. Service sector is a sector that stress experiences intensively in working life. Service sector is highly important in terms of efficiency and labor efficiency. Efficiency and labor efficiency, that almost every nation elaborates, was a quality with its varied dimensions examining in the light of varied parameters. Health facilities constitute a majority part of service sector. Hospitals are important steps in health facilities because they are units having intensive labor. Because of labor intensive, labor efficiency in hospitals carry weight. And when employees' departments are looked, it is seen that nurse department has the biggest part. Thereby, nurses constitute an important labor. And demographic aspects such as working conditions, age, gender, martial status, child number, education level and aspects of served intuition cause that nurses are experienced stress. The fact that there is an environment-stress affects labor efficiency, having big important.