Manyetik alanların beyin dalgaları üzerine etkileri
The affects of magnetic fields on brain wawes
- Tez No: 348431
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRİ GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Manyetik alan, EEG, Anket tekniği, Spin, Magnetic fields, EEG, Survey technique, Spin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada manyetik alanların beyin dalgaları üzerine etkileri incelenmiştir. Bu incelemede cep telefonu ve bilgisayarlar baz alınmıştır. Manyetik alan yayan cep telefonu ve bilgisayarın insanlar üzerine etkilerini araştırmak için belirli sayıdaki yetişkin öğrencilere ön çalışma yapmak amacıyla sorular sorulmuştur. Öğrencilere sorulan sorular anket üzerinden yapılmıştır. Manyetik alana maruz kaldığında manyetik alandan etkilendiğini söyleyen insanlardan 5?er gönüllü denek seçilerek, dijital depolama osiloskopu kullanılarak kafanın saçlı derisinden frontal ve perietal bölgelerden plak elektrotlar yerleştirilerek, bant genişliği 100 MHz olan ve giriş sinyali görüntülenirken, CH2 soketinden bağlanan elektrotlarla sinus dalgaları kayıtları farklı sürelerde alınmıştır. Manyetik alana maruz kaldığında manyetik alandan etkilenmediğini söyleyen gruptan da kontrol grubu olarak 5?er gönüllü denek seçilerek aynı yöntemlerle EEG?leri alınmış ve sonuçlar deney gruplarıyla karşılaştırılmıştır. Bu çalışmalarda anket çalışmasından ve EEG?den yararlanılmıştır. Anket sonuçlarına göre kişilerde birtakım şikayetlerin olduğu ve şikayetçi olan kişilerde şikayetçi olmayanlara göre beyin aktivitesinin arttığı EEG dalgalarından anlaşılmıştır. Ayrıca anket çalışması sonucunda kişilerin birçoğu cep telefonu ve bilgisayar gibi manyetik alan yayan aletleri kullandığında etkilenmediklerini savunsa da alınan EEG kayıtlarının belli bir süre sonra cep telefonu ve bigisayardan yayılan manyetik dalgaların, beyindeki EEG dalgalarını etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the effects of magnetic fields on brain waves were investigated. This paper is based on mobile phones and computers. To investigate the effects of magnetic field-emitting cell phone and computers on a certain number of people, adult learners were asked to make a preliminary study. Students were asked questions on the survey. People who believe in being affected by exposure to magnetic fields are selected. By using digital storage oscilloscope, electrodes placed on the frontal and parietal regions of 5 voluntary subjects' heads and records were displayed at different times from CH2 connector connected to the electrodes with an input signal bandwidth of 100 MHz. The results were compared with the experimental groups. In these studies, a survey study and electroencephalogram (EEG) were used. According to the survey, a number of complaints are seen on the volunteers and the brain activity in the EEG waves were increased on the poeople who are complained according to the people who are not complained. Many people also as a result of a survey, using such as mobile phones and computers claimed that they are not affected by the magnetic field-emitting devices, but as a conclusion EEG records showed that after a certain period of time, magnetic waves emitted from mobile phones and computers effect the the brain EEG waves.