Kazdağları orman vejetasyonu üzerine fitososyolojik ve fitoekolojik araştırmalar
Phytosociological and phytoeecological studies on forest vegetation in Kaz Dağları
  1. Tez No: 77492
  2. Yazar: NİHAL ÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF GEMİCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaz Dağları, Phytosociology, Association
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
IV ÖZET KAZ DAĞLARI ORMAN VEJETASYONU ÜZERİNE FİTOSOSYOLOJİK ve FİTOEKOLOJİK ARAŞTIRMALAR Nihal ÖZEL Doktora tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi.-Prof. Dr. Yusuf GEMİCİ Nisan 1998 sayfa Kaz Dağlan kuzey Ege Bölgesinde 39° 30'-39°50' kuzey enlemleri ve 2° 15 '-2° 35' doğu boylanılan arasında yer almaktadır. İzole bir masif olan kütlenin sınırlarını Edremit, Ayvacık, Ezine, Bayramiç, Çan, Yenice, Etili ve Balya yerleşim yerleri oluşturmaktadır. Alandaki jeolojik birimlerin arazideki yayılımlarına göre istifi şöyle gösterilebilir:. Prekambrien-Paleozoik metamorfik ve metamorfik olmayan. Paleojen filiş tipi. Neojen, geniş yayılıma sahip karasal ve volkanik En geniş yayılışa sahip toprak tipi kireçsiz kahverengi orman topraklan olup, iklim tipi az yağışlı serin, az yağışlı ılık ve yağış rejimi KSİY şeklindedir. Yapılan çalışmalar sonucu Kaz Dağlan orman vejetasyonu içerisinde 7 bitki birliği ve bunlardan birine ait iki alt birlik belirlenmiştir. 1. Ferulago humili- Pinetum brutiae (Pinus brutia-Ferulago humilis birliği)2. Digitalo trojani-Pinetum nigrae {Pinus nigra-Digitalis trojana birliği) 3. Fagus orientalis Rubus caesius (Rubo caesei-Fagetum orientate Birliği) 3. 1 Fagus orientalis Alt Birliği (Fagetosum orientali) 3.2 Abies equi-trojani Alt Birliği (Abietosum equi-trojani) 4. Osmundo regali-Castanetum sativae (Castanea sativa-Osmunda regalis Birliği) 5. Erico arboraeae-Quercus ibericae (Quercus petraea subsp. iberica-Erica arborea Birliği) 6. Onopordo anatolici - Prunetum divaricatae (Prunus divaricata- Onopordum anatolicum Birliği) 7. Ulmo glabrae-Carbinetum betuli {Carpinus betulus-Ulmus glabra birliği) Pinus brutia birliği Quercetea(-talia) ilicis sınıfı ve ordosuna bağlı Quercion ilicis alyansına dahil edilmiştir. Fagus orientalis birliği ve buna bağlı alt birlikler Quercetea pubescentis sınıfı, Querco cerridis-Carpinetalia orientalis ordosuna bağlı Quercion frainetto alyansına dahil edilmiştir. Diğer bütün birlikler ise Quercetea pubescentis sınıfı, Querco-Carpinetalia orientalis ordosuna bağlı Carpirio betuli-Acerion hyrcani alyansı içinde değerlendirilmişlerdir. Anahtar Sözcük: Kaz Dağlan, Fitososyoloji, Assosiasyon
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT PHYTOSOCIOLOGICand PHYTOECOLOJIC STUDIES ON FOREST VEJETATTON IN KAZ DA?LARI Nihal ÖZEL Ph. D in Science Supervisor:Prof. Dr. Yusuf GEMİCİ April 1998 pages Kaz Dağlan occur in North Aegean Region between 39° 30'-39°50' north latitudes and 2°15'-2° 35' east longitudes. It is an isolated mass and bordered by Edremit, Ayvacık, Ezine, Bayramiç, Çan, Yenice, Etili and Balya towns. In the area the stathigraphical situation may be shown as follows :. Prekambrien-Paleozoic metamorphic and non metamorphic. Paleojen filish type. Neojen, widespread continental and volcanic The most common soil type is brown forest soil without lime. According to our studies 7 associations and 2 subassociations belonging to one of these assosiasions are identified. These are : 1. Ferulago humiti- Pinetum brutiae (Pinus brutia-Ferulago humilis association) 2. Digitalo trojani-Pinetum nigrae (Pimis nigra-Digitalis trojana association) 3. Rubo caesei-Fagetum orientate association (Rubus caesius Fagus orientalis) 3.1Fagetosum oriental! {Fagus orientalis) subassosiasion3.2 Abietosum equi-trojani {Abies equi-trojani) subassosiasion 4. Osmundo regali-Castanetum sativae (Castanea sativa-Osmunda regalis association) 5. Erico arboraeae-Quercus ibericae (Quercus petraea subsp. iberica-Erica arborea association) 6. Onopordo anatolici - Prunetum divaricatae (Prunus divaricata- Onopordum anatolicum association) 7. Ulmo glabrae-Carbinetum betuli {Carpinus betulus-Ulmus glabra association) Pinus brutia association belongs to Quercetea(-talia) ilicis class and Quercion ilicis alliance. Fagus orientalis association and its subassociations belong to Quercetea pubescentis class, Querco cerridis-Carpinetalia orientalis ordo and Quercion frainetto alliance. The other associations belong to Quercetea pubescentis class, Querco-Carpinetalia orientalis ordo and Carpino betuli-Acerion hyrcani alliance.