Bazı geçiş metalleri ile siyanür komplekslerinin sentezi, spektroskopik, termal ve yapısal özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of some transition metals with cyanide complexes, examination of spectroscopic, thermal and structural characteristics
  1. Tez No: 348609
  2. Yazar: DURSUN KARAAĞAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEŞ SÜHEYLA KÜRKÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Siyano kompleksleri, 3-aminometilpiridin, 4-aminometilpiridin, tetrasiyanometalat(II), aminometilpiridin kompleks, termal analiz, Cyano complexes, 3-aminomethylpyridine, 4-aminomethylpyridine, tetracyanometallate(II), aminomethylpyridine complexes, thermal analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atom ve Molekül Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmada, 3-aminometilpiridin (3amp) veya 4-aminometilpiridin (4amp) ile yeni siyanür komplekslerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda elde edilen komplekslerin yapıları titreşim (kırmızı altı ve Raman) spektroskopisi, termal ve element analiz teknikleri kullanılarak belirlenmiştir. Ayrıca tek kristal olarak elde edilen komplekslerin yapıları X-ışını kırınım tekniği ile aydınlatılmıştır. Komplekslerin titreşim spektrumları incelendiğinde, siyanür, 3amp veya 4amp ligantlarının kompleks oluşumunda metale hangi verici atomlar üzerinden koordine oldukları ve koordine biçimleri hakkında önemli sonuçlar elde edilmiştir. Kristalografik verilere göre ise, (3ampH)2[Ni(CN)4] (1), (3ampH)2[Pd(CN)4] (2) ve (3ampH)2[Pt(CN)4] (3) kompleksleri monoklinik kristal sistemine, [Cd(NH3)(µ-3amp)Ni(µ-CN)4] (10) kompleksi ortorombik kristal sistemine, (4ampH)2[Ni(CN)4] (4), (4ampH)2[Pd(CN)4] (5), (4ampH)2[Pt(CN)4] (6), [Cu(NH3)2(µ-4amp)Ni(µ-CN)2(CN)2] (13), [Cu(NH3)2(µ-4amp)Pd(µ-CN)2(CN)2] (14), [Cu(NH3)2(µ-4amp)Pt(µ-CN)2(CN)2] (15), [Zn(NH3)2(µ-4amp)Ni(µ-CN)2(CN)2] (16), [Zn(NH3)2(µ-4amp)Pd(µ-CN)2(CN)2] (17), [Cd(NH3)2(?-4amp)Ni(µ-CN)2(CN)2] (19), [Cd(NH3)2(µ-4amp)Pd(µ-CN)2(CN)2] (20) ve [Cd(H2O)2(µ-4amp)Pt(CN)2(CN)2] (21) kompleksleri ise triklinik kristal sistemine sahip oldukları belirlenmiştir. 1-6 komplekslerinde 3amp veya 4amp ligantları protonlanmıştır ve tamamlayıcı iyon olarak davranmıştır. 10 kompleksi üç boyutlu (3D) koordinasyon polimeri özelliğini göstermiştir. Bu komplekste Ni(II) iyonu dört siyano grubu ve 3amp ligantı ile kare piramit geometridedir. 13-17 ve 19-21 komplekslerinin ise iki boyutlu (2D) polimerik bir yapıdan oluştuğu belirlenmiştir. Ayrıca element ve termal analiz yöntemleri ile komplekslerin yapıları desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed the syntheses and determinations of the structures of new cyanide complexes by using 3-aminometilpiridin (3amp) or 4-aminometilpiridin (4amp). The structures of the complexes obtained are determined by using vibration (infrared and Raman) spectroscopy, thermal and element analyses techniques. Also, the structures of the complexes obtained as single crystals have been enlightened with X-ray diffraction technique. When vibration spectra of the complexes were examined, important results were obtained about over which donor atoms they are coordinated in the complex formation of cyanide, 3amp or 4amp ligands, and about the coordination forms. According to the crystallographic data, it has been determined that (3ampH)2[Ni(CN)4] (1), (3ampH)2[Pd(CN)4] (2) and (3ampH)2[Pt(CN)4] (3) complexes have monoclinic crystal system, [Cd(NH3)(µ-3amp)Ni(µ-CN)4] (10) has orthorhombic crystal system, (4ampH)2[Ni(CN)4] (4), (4ampH)2[Pd(CN)4] (5), (4ampH)2[Pt(CN)4] (6), [Cu(NH3)2(µ-4amp)Ni(µ-CN)2(CN)2] (13), [Cu(NH3)2(µ-4amp)Pd(µ-CN)2(CN)2] (14), [Cu(NH3)2(µ-4amp)Pt(µ-CN)2(CN)2] (15), [Zn(NH3)2(µ-4amp)Ni(µ-CN)2(CN)2] (16), [Zn(NH3)2(µ-4amp)Pd(µ-CN)2(CN)2] (17), [Cd(NH3)2(µ-4amp)Ni(µ-CN)2(CN)2] (19), [Cd(NH3)2(µ-4amp)Pd(µ-CN)2(CN)2] (20) and [Cd(H2O)2(µ-4amp)Pt(CN)2(CN)2] (21) complexes have triclinic crystal system. In 1-6 complexes, 3amp or 4amp ligands have been protonated and they have acted as supplementary ions. Complex 10 has shown (3D) coordination polymer characteristics. In complex 10, Ni(II) ion is in square-pyramidal geometry with four cyano groups and 3amp ligand. It has been determined that 13-17 and 19-21 complexes consist of (2D) polymeric structures. Furthermore, the structures of the complexes are supported by element and thermal analyses methods.