Çörekotu (Nigella sativa, L) yağının gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)'nın büyüme performansı, besinsel içeriği ve raf ömrü üzerine etkisi
Effect of black cumin oil (Nigella sativa) on the growth performance, body composition and shelf life of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
- Tez No: 348618
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT DİKEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Çörekotu Yağı, Alabalık, Büyüme Parametreleri, Raf Ömrü, Besin Kompozisyonu, Nigella sativa oil, trout, growth performance, shelf life, body composition
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, alabalık yemine ilave edilen çörek otu yağının gökkuşağı alabalığının büyüme performansı üzerine etkisine ve 2±1 ºC'de buzda 23 gün depolanması süresince duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik değişimlerine etkisi incelenmiştir. Araştırmamızda balık yemine %0.0, %0.10, %0.40, %0.70, %1.0 ve %1.3 oranda çörekotu yağı ilave edilmiş ve 144 gün besleme yapılmıştır. Besleme periyodu sonunda en fazla büyüme ve en düşük yem çevrim oranı %1.0 çörek otu yağı ilave edilen grupta görülmüştür. Balık yemine çörek otu yağı ilavesi yem tüketimini, protein etkinlik oranını, spesifik büyüme oranını ve ekonomik yarar indeksini arttırmış ve ekonomik çevrim oranını ($/kg) azaltmıştır. Çörekotu yağı alabalığın ham protein, yağ ve ham kül oranını arttırmış ve nem oranını düşürmüş, balık etindeki linoleik, oleik ve stearik miktarını arttırmıştır. Duyusal analiz sonuçlarına bakıldığında, kontrol grubu ve diğer grupların raf ömrü 23 gün olmuş ve kontrol grubu (%0.0) ile diğer gruplar arasında herhangi bir farklılık oluşmamıştır. Balık yemine çörekotu yağı ilavesi balık etinde daha yüksek TVB-N içeriğine yol açmıştır. PV değerleri depolama süresince en yüksek %1.0 ve %1.3 çörekotu yağı ilave edilen grupta en düşük ise %0.0 ve %0.1 yağ ilave edilen grupta görülmüştür. TBA değerleri depolama başlangıcında en düşük (0.47 MA/kg) kontrol grubunda depolama sonunda ise en düşük %0.7 yağ ilave edilen grupta (0.71 MA/kg) görülmüştür. Balık yemine %0.4 ve %1.00 oranında çörekotu yağı ilave etmenin 23 günlük buzda depolama sonunda kontrol gurubu ile kıyasladığımızda serbest yağ asidi değerini düşürdüğü tespit edilmiştir. En yüksek mikrobiyal miktarlar kontrol grubunda gözlenmiştir. Balığın kabul edilebilir son raf ömründe kontrol grubunda toplam mezofil 7 log kob/g'nin üzerinde diğer gruplarda 7 log kob/g'nin altında bulunmuştur. Toplam enterobacteriaceae en düşük %0.7 yağ ilave edilen grupta (4.75 log kob/g ) olmuştur. Çalışma sonucunda balık yemine %1.00 oranında çörekotu yağı ilave etmenin balığın büyümesine olumlu etki yaptığı ve depolama sırasında daha düşük mikrobial aktivite sağladığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of black cumin oil on the body composition, growth performance and sensory, chemical and microbiological properties of rainbow trout during 23 days of storage at 2±1 ºC. In the study, the diets were supplemented different levels of black cumin oil (0.0%, 0.10%, 0.40%, 0.70%, 1.0% and 1.3%, respectively) and the fish were fed for 144 days. At the end of the feeding trial, the highest growth and the lowest FCR (0.78) were obtained in the fish fed the diet supplemented 1.00 % black cumin oil. Supplementation increased feed consumption, protein efficiency ratio, specific growth rate, economic profit index and, decreased the economic conversation rate ($/kg). The black cumin oil increased the crude protein, crude fat and ash rate and decreased the moisture content and also increased the oleic, linoleic and stearic content in the muscle. According to the results of sensory analysis, the shelf life of all groups was found to be 23 days and there was no significant differences among groups (P>0.05). The significant increase was observed in TVB-N values of rainbow trout muscle fed with diets supplemented black cumin oil. During storage, the highest PV values were observed in the groups supplemented with supplemented black cumin oil at doses of 1.0% and 1.3%, and the lowest were found in the groups with addition of 0.0% and 0.1% black cumin oil. The lowest TBA value (0.47 MA/kg) was found in the control group at the begining of the storage, whereas the lowest value (0.71 MA/kg) was observed in the group supplemented with black cumin oil at dose of 0.7% at the end of storage period. In contrast to the control group, the supplementation of black cumin oil at doses of 0.04% and 1.00% decreased FFA value after 23 days of storage. The highest microbial load was observed in the control group. At the limit of acceptability, total viable count (TVC) was found above 7.00 log cfu/g in the control group and below 7.00 log cfu/g in the other groups. The lowest total Enterobacteriaceae value (4.75 log kob/g ) was found in the group supplemented with black cumin oil at dose of 0.7 %. As a result of the study, it was found that the supplementation of black cumin oil at dose of 1.00% affected positively the growth performance of rainbow trout and led to lower microbial load during the storage time.