Malatya ve çevresindeki süstaşı oluşumlarının mineralojik, jeokimyasal incelemesi ve gemolojik özellikleri
Mineralogical, geochemical investigations and gemological properties of gemstones occurrences around malatya
  1. Tez No: 348644
  2. Yazar: İLKAY KAYDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET İŞLER, DOÇ. DR. AYTEN ÖZTÜFEKÇİ ÖNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gemoloji, Mineral Kimyası, Korund, Krizokol, Süstaşı Ekonomisi, Gemology, Mineral Chemistry, Corundum, chrysocolla, Gemstone Economics
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada Malatya iline bağlı Doğanşehir ve Arguvan bölgelerinde gözlenen süstaşları mineralojik, jeokimyasal ve gemolojik olarak incelenmiştir. Çalışmada süstaşı özelliği taşıma olasılığı bulunan minerallerin tespit edilmesi, oluşum mekanizmalarının ve yan kayaç ilişkilerinin belirlenmesi ve gemolojik olarak değerlendirilebilirliğinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma alanımızın bir bölümünü oluşturan Doğanşehir bölgesi civarında gözlenen Eosen yaşlı Berit Metaofiyolitleri içerisinde Korund (yakut ve safir) minerallerinin, Malatya metomorfitleri ile Doğanşehir Granitoyidinin dokanak kısmında ise kahverengi granatların varlığı tespit edilmiştir. Korundlar metamorfik kayaçlar içerisinde saf mineral şeklinde gelişirken Granatlar granitik sokulumlar ve kireçtaşlarının dokanaklarında metazomatik olarak gelişmişlerdir. Korund grubu mineraller renk, sertlik, işlenebilirlik açısından süstaşı özelliği taşırken granatlar bu özelliği taşımamaktadır. Çalışma alanımızın diğer kısmını oluşturan Arguvan bölgesi civarında da Üst Miyosen yaşlı Yamadağ Volkanitleri içerisinde yer alan yer yer bazaltik yer yer andezitik aglomeralarda yumrular halinde değişik renklerde opallere ve mavimsi yeşil renkli Krizokol mineraline rastlanmıştır. Bu bölgede rastlanan örneklerin de renk, sertlik, işlenebilirlik gibi özelliklere sahip olmalarından dolayı süstaşı özelliği taşıdıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, gemstones were examined mineralogical, geochemical and gemological observed in Doğansehir and Arguvan in the province of Malatya region and the aim is found the possibility of gemstones feature of minerals in the detection, formation mechanisms and the determination of rock relations as well as gemological measurable nature and is intended to be determined. Part of our work in Doğansehir observed Corundum (ruby and sapphire) minerals, Malatya within metamorphic were also detect the presence of brown garnet near the Eocene aged Berit Metaophiolite. Corundum and garnet develops in the form of pure mineral within metamorphic rocks and limestone at the contact metasomatic granitic intrusions are developed. Corundum group minerals color, hardness, workability in terms of moving garnet gemstone feature does not carry this feature. Other areas forming part of our work around Arguvan located within the Upper Miocene volcanics Yamadağ places basaltic andesitic agglomerates places in different colors in the form of lumps and bluish green chrysocolla mineral opals were found. The gems which is found this region, color of the samples, hardness, workability as they have such properties have been found to have the characteristics of gemstone.