Federalism and conflict management: The cases of Nigeria and South Africa
Federalizm ve çatışma yönetimi: Nijerya ve Güney Afrika örnekleri
- Tez No: 348818
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİF MANDACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Federalizm, Çatışma Yönetimi, Güney Afrika, Nijerya, Federalism, Conflict Management, South Africa, Nigeria
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Federalizm çalışmaları, siyaset bilimciler arasında geçtiğimiz yıllarda oldukça rağbet gören bir çalışma alanı haline gelmiştir. Federalizmin akademideki popülaritesinin artışı, özellikle çok etnik yapılı toplumlardaki siyasetçiler nezdinde konuya olan siyasi ilginin artışı ile paralellik arz etmektedir. Ancak, federalizme yönelik literatürün oldukça geniş olmasına rağmen, bu yönetim sisteminin grup-içi ya da gruplar-arası çatışmaları azaltma ya da ortadan kaldırma kapasitelerine yönelik çok fazla çalışma yapılmadığı görülmektedir. Bu doktora tezi, konuya yönelik akademik ve siyasi ilginin bir sonucu olup, federalizmin çatışma yönetiminde oynadığı rolün anlaşılmasına yönelik literatüre bir katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, 1994 yılındaki (demokratik) geçiş sürecinin ardından yarı-federal bir ülke olarak kabul edilen Güney Afrika ve Afrika?nın ilk ve en uzun ömürlü federal ülkesi olan Nijerya üzerinden örnek olay incelemesi yapılacaktır. Her iki örnekte de federal düzenlemeler ve uygulamalar, farklı tarihsel ve sosyo-politik ortamlardan beslenen kendine özgü özellikler barındırmaktadır. Bu durum, aynı zamanda, federal uygulamaların çatışma çözümü kapasitelerinin de farklı olmasının altında yatan temel nedendir. Tezin sonuç bölümünde de görüleceği üzere, federalizmin Güney Afrika?da, Nijerya?ya kıyasla çatışma yönetiminde daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu durum, Nijerya?nın bu konuda tamamen yetersiz olduğu anlamına gelmemektedir. Federalizmin Nijerya?daki göreceli başarısızlığını incelerken, federalizmin bir süreç olduğunu ve bu nedenle, federal uygulamaların çatışma yönetimi kapasitelerinin orta ve uzun vadede daha iyi bir şekilde görüleceğini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Ayrıca, Nijerya örneğinde başarısız olan ?federal fikrin? kendisi değil, anayasal hükümler aracılığıyla kabul edilen ve bazı değişiklikler gerektiren federal ilkelerin tam olarak uygulanmayışıdır.
Özet (Çeviri)
There is an increasing scholarly interest in federalism studies among the students of political science which gained more currency within the last few decades. The popularity of federalism in the academia coincides with the importance of issue in the political field especially among the policy-makers of multi-ethnic societies. Given the surge in federalism studies, it is no surprise that the literature on federalism is immense, however, not much work is done to analyze the capacity of federalism to reduce or eliminate intra-group or inter-groups conflicts. This study is the product of the academic and political interest in federalism. It also aims at providing a contribution to the analysis of the potential linkage between federalism and conflict management and the feasibility of federalism as an effective conflict management device. Two African countries have been selected as case studies in our humble effort to contribute to a still-evolving field; South Africa, a quasi-federal country by post-1994 (democratic) transition era and Nigeria, the first and longest-standing federal African country. Federal arrangements and practices in each case have peculiar characteristics which evolved in different historical and socio-political contexts. This explains why the application of federalism and its capacity to manage conflicts differ in both of our case studies. As the conclusion part will indicate, South African federalism has been more successful in accommodating conflicts when compared to that of Nigeria; albeit we cannot claim that Nigerian federalism has completely failed in that regard. However, while analyzing the relative failure of Nigerian federalism in conflict management, one should consider the fact that federalism is a process and, thus, the conflict management capacity of federal applications is better seen in the middle or long-term. Moreover, it is not the ?federal idea? which failed in the Nigerian case but the lack of full implementation of federal principles -which requires some revisions- adopted through constitutional provisions.