An empirical analysis of the determinants of cash holdings of non-financial Turkish listed companies
Borsada işlem gören finansal olmayan Türk şirketlerinin nakit düzeylerinin belirleyicilerinin ampirik analizi
  1. Tez No: 348825
  2. Yazar: SİMON VERDUYN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL BANU DURUKAN SALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elde Tutulan Nakit, Finansal Belirleyiciler, Türkiye, Hasılat ve Maliyet Dengesi Teorisi, Hiyerarşi Teorisi, Vekâlet Teorisi, Önlem Nedeni, İşlem Güdüsü, Vergi Güdüsü, Cash holdings, Financial Determinants, Turkey, Trade-Off Theory, Pecking Order Theory, Agency Theory, Precautionary Motive, Transaction Motive, Tax Motive
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Elde tutulan nakit, iş alanındaki birçok sorunun ve politikanın kökü ve kaynağıdır. Fakat elde tutulan nakdin tutarı ne kadardır ve hangi faktörlerin elde nakit tutma unsurunu etkilediği sorusunun yanıtını arayan araştırmalar son on yıllık dönemde artmıştır. Ancak Türkiye?de bu konuda yapılan calışmalar sınırlı kalmıştır. Bu tez Türkiye?de elde tutulan nakde ilişkin belirleyicileri inceleyerek literatürde mevcut olan boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Elde tutulan nakde ilişkin olası belirleyiciler üç dominant elde tutulan nakit teorisinden ve üç elde nakit tutma güdüsünden kaynaklanmaktadır. Bu belirleyicilerin elde tutulan nakde etkileri çeşitli regresyon modelleri ile test edilmektedir. Bu çalışmada Borsa İstanbul?da işlem gören 191 finansal olmayan Türk şirketinin verilerinden yaralanılarak bu belirleyicilerin test edilmesi amaçlanmıştır. Regresyon sonuçları temettü ödemeleri, şirket büyüklüğü ve karlılık değiskenlerinin elde tutulan nakit ile istatistiksel anlamlılığa sahip pozitif yönlü bir ilişkiye sahip olduğunu göstermektedir. Elde tutulan nakit ile istatistiksel anlamlılığa sahip negatif yönlü ilişkiye sahip olan faktörler ise kaldıraç, likit varlık ikamesi, sermaye harcamaları, şirket yaşı, yatırım fırsatları, faiz oranları ve en büyük hissedarın hisselerinin büyüklüğüdür. Tüm bu değişkenler finansal olmayan Türk şirketlerinin elde tuttuğu nakdin büyüklüğünün belirleyicileridir. Bu ilişkilerin kombinasyonu hiyerarşi teorisi ve vekalet teorisini destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Cash holdings have been the root and origin of many business questions and policies. However, the appropriate amount of cash to hold and which factors determine the cash holdings is a question that has gained popularity in academic research over the past decade, but when it comes to studies in Turkey, the literature is limited. This thesis aims to fill that gap in the literature by examining the determinants of cash holdings in Turkey. Possible determinants of cash holdings are derived from the three dominant cash holding theories and the three motives of holding cash. These determinants are then entered into various regression models that test the variations and changes in cash holdings. This study aims to test the determinants of cash holdings using a sample of 191 non-financial Turkish companies listed on the Istanbul Stock Exchange. The regression results show statistically significant positive relationships with cash holdings and dividend payout, company size and profitability. Statistically significant negative relationships with cash holdings were found for leverage, liquid asset substitutions, capital expenditures, company age, investment opportunities and the interest rate and the size of the largest owner?s shares. The combination of these relationships also provides support for the pecking order theory and the agency theory.