Kazakistan'ın dış politikası ve Orta Asya'daki rolü
Kazakhstan's foreign policy and role in Central Asia
  1. Tez No: 348866
  2. Yazar: KALDYGUL ADİLBEKOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN DAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Politika, Bağımsızlık, Orta Asya Ülkeleri, Entegrasyon, Foreign Policy, Independence, Central Asian States, Integration
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kazakistan, genel olarak, en baştan beri BDT ülkeleri içerisinde yabancı yatırımcıları çeken lider ülkedir. Kazakistan 14 km sınırlara sahip, nükleer mirasından tamamıyla arınmış, Hazar Deni-zindeki kendi alanını kendi kontrol edebilen, komşularıyla tartışmalı sınır sorunları olmayan, 140 etnik oluşumu ve 17 çeşit dini barındırarak ülke içi etnik ve dinler arası huzuru olan bir ülkedir. Kazakistan'da 18 binden fazla sivil toplum örgütü ve 2500'den fazla medya kuruluşları faaliyet-lerini sürdürmektedir. Kazakistan, Orta Asya Bölgesi'nin ekonomik açıdan lideri olarak tanım-lanmaktadır. Bu çalışmada, Kazakistan Cumhuriyetinin dış politikası ve Orta Asya'daki rolü araştırılmıştır. Kazakistan Cumhuriyeti'nin dış politikası, eski Sovyet alanı olan Orta Asya'nın politik ve enteg-rasyon yapısındaki inisyatif ve faaliyetleri ve Kazakistan'ın Orta Asya'da kendine biçitiği rol ve pozisyonu kapsamlı ve nesnel olarak araştırılarak açıklanmaya çalışılmaktadır. Kazakistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığından (1991) bugüne yürüttüğü dış siyaset dünya liderleri ve bilim adamları tarafından olumlu karşılanmıştır. Ülkenin bazı iç sorunları olmasına rağmen dışa yönelik ciddi sorunlarının olmadığı söylenebilir, hatta dış siyasetinde hep önde gelen, pozitif yaklaşımları olan bir ülke olarak tanımlanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Kazakhstan in general, since the beginning of independence is a leader in attracting foreign investors in CIS countries. Kazakhstan is a country has a boundary of 14 thousand km, completely free from nuclear legacy, which can also control their own field in the Caspian Sea, does not have the disputed border issues with its neighbors and hosting 140 of ethnic composition, 17 kinds of religious, keep ethnic and inter-religious peace in the country. In Kazakhstan operates more than 18 thousand non-governmental organisations and more than 2,500 media organisations. Kazakhstan has defined as a leader in economic terms in Central Asia region. This thesis investigating the foreign policy of the Republic of Kazakhstan and its role in Central Asia. İnitiative and the activities in political and integrational structure of the former Soviet space Central Asia region and Kazakhstan's role setting by itself in Central Asia is trying to explain by comprehensive and objective investigation of the foreign policy of the Republic of Kazakhstan. Foreign policy conducted since the independence (1991) of the Republic of Kazakhstan was accepted favorably by wolrd leaders and scientists. Despite some of the internal problems of the country there can be said that the government haven't any outward serious problems. Moreover Kazakhstan always has the leading foreign policy and also may define as a country with a positive approach.