Yaşlıların bakım kurumlarına yerleştirilmesinde toplumun tutum ve algılarının araştırılması: Eskişehir örneği
The research for the perception and the attitudes of the society towards placing the elders into the nursery houses: The Eskişehir example
  1. Tez No: 348868
  2. Yazar: GÖKÇEN ÇAKMAKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, yaşlılık, bakımevi, huzurevi, Elder, old age, nursing home, nursery
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Yaşlılık, birçok yönüyle ele alınan (psikolojik, fiziksel, sosyal) bir dönemdir. Yaşlılığın nasıl algılandığı, olumlu ya da olumsuz bir yaşam dönemi olarak nasıl düşünüldüğü içinde yaşanılan toplumdan öğrendiklerimizle ilgilidir ve toplum içinde var olan kişilerin davranış ve tutumlarını şekillendirmektedir. Araştırmada, yaşlılığın toplumdaki bireyler olarak bizlere ne ifade ettiğinin yanı sıra yaşlanmayla birlikte oluşan sağlık sorunları ve buna bağlı olarak da yaşlının bakımına dair ortaya çıkan her noktaya temas edilmektedir. Özellikle toplumun yaşlıya bakımın ailedeki kadının görevi olduğunu benimsemesi, huzurevleri bakımevleri gibi kurumlara toplumun olumsuz bakışı, bu kurumlara olumsuz bakmaya etki eden öğelerden, medya, popüler kültür, gibi bazı öğeler araştırmada irdelenmektedir. Araştırma Eskişehir ili Vişnelik, Batıkent ve Emek mahallelerinde toplam 600 kişiye (yaşları 27-70 arasında değişen)anket uygulanarak gerçekleştirilmiş,5?li Likert ölçeği uygulanmış ve verilerin analiz edilmesinde SPSS-11.0 (Statistical Package for the Social Sciences) paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, huzurevleri bakımevleri gibi kurumlara toplumun olumsuz bakışı ortaya çıkmış, yaşlılarını bu kurumlara veren kişilere de toplumun baskısının bulunduğu gerçeği görülmüştür. Araştırmanın sonucunda yaşlılığın aslında yaşlının pasif olduğu bir dönem olmadığı üzerinde durulmuş, yaşlı bakım kurumlarının toplum tarafından daha yakından tanınmasına dair önerilerde bulunulmuş, bazı noktalara ilişkin de çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Senility, is a period which is handled in various (psychological, physical, social) ways. The perception of seniority and taking it as a positive or negative period, is connected with the knowledge that we get from the society, and it shapes the behaviours and attitudes of the people who live in the society. In addition to what seniority connotes to the people in the society, the health problems that emerges with aging and every point that is connected to the elderly care is studied in the research. Especially the society?s espousing to take nursery as a duty of women, the negative perception of society towards nursery houses and the factors that leads people to see the nursery houses in a negative way, like media and popular culture are examined. The research has been carried out by applying questionnaire to 600 people (ages differ from 27-70) picked from Vişnelik, Batıkent and Emek districts of Eskişehir, quintet Likert Scale is applied and it is analyzed with SPSS-11.0 (Statistical Package for The Social Sciences) As the result of the research, the negative view of society towards nursery houses is appeared and it is seen that there is a social pressure on the people who places their elders to these institutions. In the summary, it is emphasized that the senility period is not really a passive stage, some advices are given to introduce the society with the nursery institutions, and also some solutions proposed about related points.