Orta yaş krizi ve din ilişkisi
Midlife crisis and it's relation to religion
  1. Tez No: 348901
  2. Yazar: MEHMET İKİS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Yaş Dönemi, Orta Yaş Krizi, Dinî Tutum, Yaşam Görüşü, Midlife Period, Midlife Crisis, Religious Attitude, View of Life
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
İnsan hayatının önemli gelişim özelliklerinden biri olan orta yaş krizi ile din ilişkisini araştırmayı amaçlayan bu çalışma, din psikolojisi alanında yapılan bir alan araştırmasıdır. Teorik ve anket uygulaması şeklinde iki ana bölümden oluşan çalışmanın giriş bölümünde; araştırmanın konusu, problemi, önemi, yöntemi, evren ve örneklemi hakkında bilgi verilmiştir. Araştırmanın birinci bölümünü oluşturan teorik kısmında, orta yaşın genel özellikleri, orta yaşla ilgili oluşturulmuş kuramlar, kriz kavramı, orta yaş krizi, orta yaş krizinin nedenleri, hayatlarında orta yaş krizini yaşayan ünlü kişiler, orta yaşta ölüm düşüncesi ve son olarak da orta yaş ve din ilişkisine yer verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünü oluşturan anket kısmında ise anket tekniğiyle elde edilen verilerin bulgularına ve bulgulara ilişkin analizlere ve yorumlara yer verilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 17 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular şunlardır: 1. Sağlık durumu ve sosyo-ekonomik durumun kötüleşmesi orta yaşlı bireyin yaşadığı bunalımı artırmaktadır. 2. Eğitim düzeyinin yükselmesi orta yaşlı bireyin yaşayacağı bunalımı azaltmaktadır. 3. Cinsiyete göre hem yaşam görüşü hem de dinî yönelimde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma oluşmamaktadır. 4. Artan yaşla birlikte yaş grupları arasında hem yaşam görüşü hem de dinî yönelimde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma oluşmamaktadır. 5. Katılımcıların yaşam görüşleri ile dinî tutumları arasında pozitif, tek yönlü anlamlı bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
This field study in the psychology of religion is aimed to research the relationship between religion and the midlife crisis which is considered as one of the important stage of human life. That study is constituted by two main parts called theoretic and survey parts. Introduction is constituted by those parts; subject of the study, problem, importance, method, range and sample. The theoretical part which is composed the first part of the research includes general characteristics of the midlife, the theories about midlife crisis, and the reasons of it, the famous people who experienced midlife crisis, death thought in the midlife and lastly the relation between religion and midlife. The survey part includes analysis and interpretations of findings which has been obtained through the survey technique. SPSS 17 packet software used for data analysis. The findings which obtained after the research are below: 1.Deterioration of socio-economic and health status made have increased the crisis which were being experienced by the middle-aged individuals. 2.Increase in the education level have decreased the crisis experienced by the middle-aged individuals. 3.Varying by gender, no statistically significant differentiation have occurred in neither view of life nor religious attitude. 4.No statistically significant differentiation have occurred in neither view of life nor religious attitude along with increasing age. 5.There is a positive, meaningful and one-way correlation between views of life and religious attitudes of participants.