Eser sahibinin manevi, mali veya bağlantılı haklarına tecavüz suçları
Crimes regarding the vidation of moral, finincial and related right of intellectual property owners
  1. Tez No: 348902
  2. Yazar: S. GÖKÇEN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH BİRTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Eser, Eser Sahibi, İntihal, Fikri Mülkiyet Hakkı, İntellectual Property, İntellectual Property Owner/Author, Plagiarism, İntellectual Property Right
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Çalışmamızda, telif haklarının önemi ve son yıllardaki gelişimi dikkate alınarak, fikri mülkiyet hukukundaki cezai korumaya yönelik olarak değerlendirmelerde bulunulmuştur. Fikir ve sanat eserlerinin cezai korunması alanında, özel hukuktaki kadar çalışma bulunmaması sebebiyle, fikir ve sanat eserleri kanunda yer alan suçlardan manevi, mali ve bağlantılı haklara tecavüz suçları incelenmiştir. Öncelikle, temel kavramlar açıklanmış, eser, eser sahibi gibi kavramlar üzerinde durulmuştur. Ardından tarihsel süreç ve bu alandaki ulusal ve uluslar arası düzenlemeler anlatılmıştır. Son olarak da, manevi, mali ve bağlantılı haklara tecavüz suçları, suçun unsurları, hukuka aykırılık, yargılama, yaptırım gibi başlıklar altında tek tek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, an assessment of criminal protection in intellectual property law is made taking the developments in recent years into consideration. Due to the fact that the scholarly works on criminal protection of intellectual property is not as sufficient as intellectual property literature in the field of private law; this study focuses on the crimes that are mentioned in the Law on Intellectual Property regarding the violation of moral, financial, and related rights. Firstly, basic concepts are explained elaborating notions such as intellectual property or author. Next, the historical develeopment of the field is illustrated by looking at national and international regulations. Lastly, crimes regarding the violation of moral, financial, and related rights are examined under separate headings, namely; elements of crime, opposition to law, proceeding, and sanctions.