Anonim şirketlerde yönetim kurulu kararlarının butlanı
Nullity of the board of directors' resolutions in joint-stock companies
  1. Tez No: 348907
  2. Yazar: AYDIN ALBER YÜCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim şirket yönetim kurulu, yönetim kurulu kararları, eşit işlem ilkesi, sermayenin korunması ilkesi, anonim şirketin temel yapısı, pay sahipliği hakları, butlan, The board of directors of a joint-stock company, the resolutions of the board of directors, equal treatment rule, capital protection rule, the basic structures of the company, the rights of shareholders, nullity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Anonim şirket, yönetim kurulu tarafından yönetilir ve temsil edilir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu?nun 374. maddesi uyarınca yönetim kurulu, kanun ve esas sözleşme ile genel kurul yetkisinde bırakılmış bulunanlar dışında, şirketin işletme konusunun gerçekleştirilmesi için gerekli olan her çeşit iş ve işlemler hakkında karar almaya yetkilidir. Yönetim kurulu, sürekli çalışan daimi bir yürütme organıdır. Yönetim kurulu, gereken her durumda hızlı bir şekilde karar almak ve aldığı kararları hızla uygulamak zorundadır. Bundan dolayı yönetim kurulu kararları hem nitelik hem de nicelik olarak, pay sahiplerini, şirket alacaklılarını ve hatta müstakbel pay sahiplerini etkileyebilir. Bu yüzden, yönetim kurulu kararlarının yargısal denetimi son derece önemlidir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu?nun 391. maddesi batıl yönetim kurulu kararlarını düzenlemektedir. Anılan maddeye göre; eşit işlem ilkesine aykırı olan, anonim şirketin temel yapısına aykırı, sermayenin korunması ilkesini gözetmeyen, pay sahiplerinin özellikle vazgeçilemez nitelikteki haklarını ihlâl eden ya da bunların kullanılmasını kısıtlayan veya güçleştiren, genel kurulun devredilemez yetkilerine giren ve bu yetkilerin devrine ilişkin yönetim kurulu kararları batıldır.
Özet (Çeviri)
Joint-stock companies are administered and represented by the board of directors. In accordance with the 374th article of the Turkish Commercial Code No. 6102, the board of directors is entitled to take all types of resolutionsto realize the field of operation of the company unless this action is left to general meeting by law or by articles of association. The board of directors is an executive organ that is active continuously. The board of director has to take resolutions when it is needed and has to implement this taken resolutions promptly. Due to this, the resolutions of the board of directors both qualitatively and quantitatively can enure shareholders, creansers of the companies and even prospective shareholders. For this reason, judicial review of the board of directors? resolutions is extremely important. The 391st article of Turkish Commercial Code No. 6102 embodies the nullity of the resolutions the board of directors. To the extent above-mentioned article, the resolutions of the board of directors are void if they disregard the equal treatment rule or the provisions on capital protection or basic structures of the company; remove or restrict particularly the mandatory rights of shareholders and are relating to use or alienation of the inalienable competences of general meeting.