Anonim şirketlerde yönetim kurulu kararlarının butlanı
The nullity of resolutions of the board of directors in joint stock companies
- Tez No: 716854
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA SEMERCİ VURALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: The Nullity of Resolutions of the Board of Directors in Joint Stock Companies, Board of Directors, Nullity Decisions
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Anonim şirketlerde yönetim kurulu, şirketi temsil ve idare etmek üzere genel kurul tarafından seçilen veya şirketin ana sözleşmesiyle atanan üye veya üyelerden oluşan yönetim organıdır. Şirketin yürütme organı olarak yönetim kurulunun yaptığı işlemler ve aldığı kararlar şirket için hayati öneme sahiptir. Bu sebeple yönetim kurulunun aldığı kararların hukuk dünyasında yarattığı sonuçlar gerek şirket gerek şirket alacaklıları gerekse şirkette pay sahibi olanlar için büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızda özellikle anonim şirketlerde yönetim kurulu kararlarının butlanı üzerinde durularak konu ele alınmıştır. Çalışmamızın ilk bölümünde yönetim kurulunun özelliklerine ve özellikle genel kurul ile arasındaki ilişkisine, ikinci bölümünde geçersizlik kavramı ve yönetim kurulu kararlarının geçersizliğine, üçüncü bölümde ise yönetim kurulu kararlarının geçersizliğinin tespiti davasına yer verilmiştir. Çalışmamızda yönetim kurulu kararlarının butlanı üzerine durulmuş, genel kurul kararlarının hükümsüzlük hallerine yeri geldikçe değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In a joint stock company, the board of directors is a governing body, consisting of a member or members appointed by the general board or by the corporate charter, which represents and manages the company. The operations and decisions of the board of directors as the managing body of company are vital for the company. Therefore, the effects of decisions taken by the board of directors on the sphere of law are crucial not only for the company but also for creditors and shareholders. This study particularly focuses on the nullity of resolutions of the board of directors in joint stock companies. The first part of the study examines the features the board of directors and, specifically, its relationship with the general board. The second part of the study investigates the notion of nullity and nullity of the resolutions of the board of directors. The third part considers the case of determining the nullity of the resolutions of the board of directors. Our study puts emphasis on the nullity of resolutions of board of directors, and the conditions of the nullity of resolutions of the general board is discussed as the occasion arises.